Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V okolí mestečka Bzenec už začínajú bilancovať škody po lesnom požiari

Prvé odhady poľovníkov hovoria o tom, že obeťami plameňov sa mohli stať predovšetkým srnčatá a zajace.

Bzenec 28. mája (TASR) - V okolí juhomoravského mestečka Bzenec, kde v uplynulých dňoch odviedli obrovský kus práce pri likvidácii rozsiahleho lesného požiaru stovky hasičov, vrátane posíl zo Slovenska, začína už bilancovanie dôsledkov vyčíňania plameňov.

Prvé odhady poľovníkov hovoria o tom, že obeťami plameňov sa mohli stať predovšetkým srnčatá a zajace.

S istými stratami rátajú aj ornitológovia, ktorí upozorňujú hlavne na straty útočísk operencov, čo hniezdia na zemi alebo v nie priveľkých výškach.

Plamene však, našťastie, nezasiahli hniezda bociana čierneho. Problémom pre vtáctvo môže byť aj nedostatok potravy vzhľadom na absenciu hmyzu v lokalite.

Podľa lesníkov je predbežne ťažké odhadnúť, koľko stromov plamene zničili na území s rozlohou asi 160 hektárov. Predpokladajú však, ako to podľa Hodonínskeho denníka uviedol správa strážnickej oblasti Lesov ČR Bohumil Pipal, že väčšinu stromov v oblasti budú musieť vyrúbať.

Hasiči, aj keď v menšom počte, zatiaľ v oblasti zostanú. Podľa ich dnešného odhadu môžu náklady na zásah pri najväčšom požiari v ČR za posledných 15 rokov dosiahnuť až deväť až desať miliónov Kč.