Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V okolí Toulouse zadržali muža, polícii je známy ako kazateľ nenávisti

Ilustračné foto Foto: TASR

Imám francúzskeho občianstva pochádzajúci zo Sýrie Olivier Corel je považovaný podľa francúzskych elektronických médií za salafistu a mentora džihádistov.

Toulouse 25. novembra (TASR) - Príslušníci francúzskych policajných jednotiek osobitého určenia zadržali včera pri rozsiahlej akcii v okolí Toulouse tzv. Bieleho emira, muža, ktorý bol pravdepodobne duchovným otcom nedávnych teroristických útokov z Paríža.

Polícii dôverne známy "kazateľ nenávisti" - imám francúzskeho občianstva pochádzajúci zo Sýrie Olivier Corel - je považovaný podľa francúzskych elektronických médií za salafistu a mentora džihádistov.

Fabiena Claina, jedného z imámových chránencov a muža blízkeho inému radikálovi z Toulouse, viacnásobnému vrahovi Mohamedovi Merahovi, identifikovali bezpečnostné zložky ako človeka, ktorý sa po nedávnych útokoch z Paríža prihlásil k zodpovednosti za ne v mene IS.

Na akcii, ktorá viedla k zadržaniu tzv. Bieleho emira, sa zúčastnilo v jeho bydlisku - obci Artigat asi 60 kilometrov južne od Toulouse - okolo 60 policajtov, obrnené vozidlá, ako aj posádky dvoch vrtuľníkov.