Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V okrskoch indického Manípuru sa koná opakované hlasovanie vo voľbách

Indický vojak. Foto: TASR/AP

Hlavná opozičná strana - Indický národný kongres - v piatok tvrdila, že hlasovanie v Manipúre bolo zmanipulované, a požadovala opätovné hlasovanie na 47 volebných miestnostiach.

Naí Dillí 22. apríla (TASR) - Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v pondelok v niektorých volebných okrskoch v štáte Manípur na severovýchode Indie opakuje hlasovanie v parlamentných voľbách. Priebeh volieb, ktoré sa v Indii začali minulý týždeň, tam totiž narušili násilnosti, informovala agentúra AP.

Volebná komisia v dôsledku toho zrušila výsledky v 11 z takmer 3000 volebných miestností v Manípure. Počas násilností, ktoré vypukli, dochádzalo k tomu, že ozbrojení muži poškodzovali hlasovacie zariadenia.

Nepokoje medzi dvoma dominantnými etnikami v štáte Manípur vypukli v máji 2023. O život v nich už prišlo okolo 200 ľudí a viac ako 60.000 ušlo zo svojich domovov, keď v ich dedinách vyčíňali gangy, ktoré im podpaľovali domy.

Voľby v Indii, označované za najväčšie na svete, sa začali v piatok, keď svoje hlasy odovzdali milióny ľudí v 21 štátoch. Tieto šesť týždňov trvajúce viacfázové voľby sú vnímané ako referendum o populistickom Naréndrovi Módím, ktorý presadil hinduistický nacionalizmus ako hlavný politický prúd a ktorý sa vo voľbách uchádza o tretie funkčné obdobie na poste predsedu vlády. Hlasy odovzdané vo voľbách budú sčítané 4. júna.

Hlavná opozičná strana - Indický národný kongres - v piatok tvrdila, že hlasovanie v Manipúre bolo zmanipulované, a požadovala opätovné hlasovanie na 47 volebných miestnostiach. Napriek násilnostiam svoje volebné právo v tomto štáte využilo 66,5 percenta voličov, doplnila AP.