Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V. Orbán vymenuje ministra pre rozšírenie atómovej elektrárne v Paksi

Celkový pohľad na 2.blok atómovej elektrárne v maďarskom Paksi, asi 90 km južne od Budapešti. Foto: TASR/AP

Premiér v rámci hodiny otázok reagoval aj na otázku spolupredsedníčky ochranárskej opozičnej strany LMP Bernadett Szélovej, ktorá sa ho pýtala, prečo nevypíše vláda referendum o dostavbe Paksu.

Budapešť 10. apríla (TASR) - V nadchádzajúcich dňoch vymenuje maďarský premiér Viktor Orbán ministra bez kresla, ktorý bude riadiť rozšírenie atómovej elektrárne v Paksi na juhu krajiny. Podľa komerčnej televízie ATV to oznámil dnes Orbán v parlamente.

Premiér v rámci hodiny otázok reagoval aj na otázku spolupredsedníčky ochranárskej opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélovej, ktorá sa ho pýtala, prečo nevypíše vláda referendum o dostavbe Paksu. "Fidesz je zástancom atómovej energie, pretože sa domnieva, že je to pre občanov Maďarska najlacnejšou energiou," povedal Orbán, ktorý dodal, že jeho strana podporuje aj obnoviteľné zdroje energie.

Ruský prezident Vladimir Putin na pracovnej návšteve v Budapešti 2. februára povedal, že s Orbánom venovali mimoriadnu pozornosť projektu výstavby dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi. "Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest," podčiarkol vtedy Putin.