Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V OSN opakovane odložili diskusiu o návrhu rezolúcie o Srebrenici

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský návrh rezolúcie, ktorý vyvolal v Belehrade i medzi bosnianskymi Srbmi nevôľu a je vnímaný ako protisrbský.


New York/Sarajevo/Belehrad 7. júla (TASR) - Diskusiu členov Bezpečnostnej rady OSN o kontroverzne vnímanom návrhu rezolúcie k 20. výročiu masakry v Srebrenici dnes už dvakrát odložili. Ako s odvolaním sa na novozélandského veľvyslanca pri OSN Gerada van Bohemena informovala agentúra Tanjug, diskusia by sa mala uskutočniť o 21.00 h SELČ.

Pôvodný termín otvorenia diskusie posunuli podľa informácií srbských médií najskôr o hodinu, neskôr o ďalšie štyri hodiny.

Čína ako stály člen BR OSN podľa srbskej verejnoprávnej televízie RTS navrhla, aby sa o návrhu rezolúcie hlasovalo až po tom, čo členské krajiny grémia dosiahnu konsenzus o jej obsahu. Zatiaľ je však nie je jasné, či práve toto bol aj dôvod odloženia diskusie.

Pracovná verzia rezolúcie, ktorou by sa BR OSN mala zaoberať ešte dnes večer, jednoznačne definuje zločiny spáchané v Srebrenici v roku 1995 ako genocídu voči bosnianskym Moslimom. Vyzýva tiež na pripomínanie si týchto dejinných skutočností, aby sa podobná udalosť už nikdy nezopakovala.

Britský návrh rezolúcie, ktorý vyvolal v Belehrade i medzi bosnianskymi Srbmi nevôľu a je vnímaný ako protisrbský, podporuje podľa informácií srbských i bosnianskych médií osem členských krajín BR OSN; popri stálych členoch Francúzsku, USA a predkladateľskej krajine sú to ešte Čad, Jordánsko, Litva, Malajzia a Nový Zéland.

Šéf srbskej diplomacie Ivica Dačič dnes nevylúčil, že by rezolúcia mohla poslúžiť na vytvorenie predpokladov pre rozpustenie menšej z bosnianskych entít.

Srbský prezident Tomislav Nikolič sa počas uplynulého víkendu obrátil so žiadosťou o veto v BR OSN na ruského prezidenta Vladimira Putina. Zatiaľ nie je známe, či Rusko, na ktoré sa Srbsko obrátilo s apelom, aby znemožnilo prijatie rezolúcie, bude hlasovať proti alebo využije svoje právo veta.

Za masakru v Srebrenici sa už pred Medzinárodným trestným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zodpovedalo viacero dôstojníkov bosnianskosrbských ozbrojených síl, ako aj niekdajší bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič a vrchný veliteľ Ratko Mladič. V Srebrenici a jej okolí prišlo o život okolo 8000 bosnianskych Moslimov, ktorých páchatelia pochovali vo viacerých masových hroboch.