Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stretnutie k Afganistanu sa skončilo výzvou na rokovania s Talibanom

Afgánska armáda. Foto: TASR / AP

Taliban vyhlásil, že nezačne priame rokovania s afganskou vládou bez toho, aby najskôr rokoval s americkými predstaviteľmi.


Islamabad 6. februára (TASR) - Rokovania Číny, USA, Afganistanu a Pakistanu, ktoré majú za cieľ ukončiť 15-ročnú vojnu v Afganistane, sa skončili výzvou, aby sa dokonca februára uskutočnili priame rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom.

Účastníci dnešného rokovania v Islamabade vo vyhlásení informovali, že sa dohodli na "cestnej mape" k mieru, ale žiadne podrobnosti neuviedli, napísala tlačová agentúra AP. Vyhlásenie však vyzýva Taliban, ktorý nebol na rokovaní zastúpený, aby sa zapojil do mierového procesu.

Všetky štyri krajiny sa dohodli, že sa po štvrtý raz stretnú v afganskom Kábule 23. februára.

Posledné priame rokovania medzi Kábulom a Talibanon stroskotali vlani hneď po prvom kole, po oznámení smrti dlhoročného vodcu Talibanu Muhammada mullu Umara.

Osobitný pakistanský poradca pre zahraničné záležitostí, Sartaj Azíz, na začiatku dnešného stretnutia povedal, že rozhovory by mali byť bezpodmienečné. Taliban však vyhlásil, že nezačne priame rokovania s afganskou vládou bez toho, aby najskôr rokoval s americkými predstaviteľmi.