Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Pakistane sa začalo celoplošné očkovanie proti detskej obrne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rámci trojdňovej akcie by malo byť zaočkovaných približne 37 miliónov detí vo veku do päť rokov.

Islamabad 26. septembra (TASR) - V Pakistane dnes začali s ďalším plošným očkovaním proti detskej obrne. V rámci trojdňovej akcie by malo byť zaočkovaných približne 37 miliónov detí vo veku do päť rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Do terénu dnes vyrazilo okolo 100.000 tímov, pričom zdravotníkov sprevádzajú príslušníci bezpečnostných zložiek - armády, polície alebo polovojenských oddielov. Uviedol to podľa DPA koordinátor programu na likvidáciu obrny v Pakistane Rana Safdar, ktorý vyjadril nádej, že tentoraz sa podarí zaočkovať 95 percent detí do päť rokov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú Pakistan a susedný Afganistan jedinými krajinami sveta, kde je detská obrna endemická.

Fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré v oboch krajinách pôsobí, bráni očkovacím akciám financovaným zo zdrojov WHO, pretože tvrdí, že ide o sprisahanie Západu s cieľom sterilizovať moslimskú populáciu tohto regiónu. Aj preto talibovia podnikli proti očkovacím tímom desiatky útokov, ktoré si od roku 2012 vyžiadali životy vyše 100 ľudí: zdravotníkov i členov ich ozbrojeného sprievodu.

Pakistan na viacerých medzinárodných fórach prisľúbil, že detskú obrnu zlikviduje do konca tohto roka. Celkový počet infikovaných detí sa znížil z 306 v roku 2014 na iba 14 zaregistrovaných tento rok. DPA uviedla, že tento pokles môže súvisieť aj so situáciou v pohraničí s Afganistanom, kde sa pakistanským vládnym silám podarilo potlačiť fundamentalistických militantov.