Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Pakistane zaznamenali prvý prípad detskej obrny za vyše dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Boj proti šíreniu detskej obrny v Pakistane komplikujú útoky na očkovacie tímy, niektoré aj so smrteľnými následkami.

Islamabad 15. marca (TASR) — Pakistan zaznamenal prvý prípad detskej obrny v tomto roku a zároveň prvý za viac než dva roky. Vírus spôsobujúci toto ochorenie zistili u 2,5-ročného dieťaťa v provincii Balúčistan, ktorému ochrnuli dolné končatiny, informovala v piatok agentúra DPA s odvolaním sa predstaviteľa pakistanského programu na boj proti detskej obrne.

Detská obrna je nákazlivé infekčné ochorenie, ktoré môže najmä u malých nezaočkovaných detí spôsobiť trvalé ochrnutie a smrť. Vírus sa často šíri kontaminovanou vodou. V súčasnosti proti nemu neexistuje žiadny liek. Ochorenie bolo eradikované prostredníctvom očkovacích kampaní vo väčšine krajín sveta.

Pakistan je jednou z mála krajín, kde sa pravidelne vyskytujú prípady detskej obrny spôsobené divokým typom vírusu. Podľa oficiálnych informácií bolo v minulom roku zistených šesť prípadov, väčšinou na severozápade krajiny v blízkosti afganských hraníc.

Boj proti šíreniu detskej obrny v Pakistane komplikujú útoky na očkovacie tímy, niektoré aj so smrteľnými následkami. Očkovanie totiž považujú niektorí islamistickí militanti napojení na al-Káidu a Taliban a islamskí duchovní za nástroj Západu na sterilizáciu moslimov.

Najviac prípadov detskej obrny (147) zaznamenali v Pakistane v roku 2019. V krajine pravidelne očkujú deti mladšie ako päť rokov. Očkovací program podporujú OSN a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov.