Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Najmenej dvaja Rakúšania a Číňan sú obeťami havárie lietadla

Trosky havarovaného lietadla. Foto: Geo English twitter

Pakistanský úrad civilného letectva uviedol, že v lietadle sa nachádzalo 47 osôb, zatiaľ čo zástupca PIA v Čitrále informoval o 37 cestujúcich a štyroch členoch posádky.

Islamabad 7. decembra (TASR) - Haváriu dopravného lietadla, ku ktorej dnes došlo na severe Pakistanu, pravdepodobne neprežil nikto z približne 40 cestujúcich a členov posádky. Vyplýva to vyjadrenia predstaviteľa oblastnej samosprávy, ktorý navštívil miesto nešťastia.

Obete z Rakúska a Číny


Najmenej dvaja občania Rakúska a jeden Číňan sú medzi obeťami dnešnej havárie dopravného lietadla na severe Pakistanu. Informoval o tom národný dopravca Pakistan International Airlines. Nehodu neprežil nikto zo 42 cestujúcich a šiestich členov posádky lietadla. Rakúšania sú zamestnancami firmy Andritz so sídlom v Graz, resp. dcérskej firmy Andritz Hydro sídliacej vo Viedni. V Pakistane boli kvôli projektu vodnej elektrárne, uviedla agentúra APA.

Turbovrtuľový stroj typu ATR-42 zabezpečoval vnútroštátny let národného dopravcu Pakistan International Airlines (PIA) medzi mestami Čitrál a Islamabad. Miesto havárie sa nachádza v hornatej oblasti neďaleko mesta Chavíliján na území provincie Chajbar Paštúnchvá.




"Všetky telá sú spálené na nepoznanie. Trosky sú rozptýlené," povedal oblastný predstaviteľ Tádž Muhammad Chán, ktorého citovala agentúra Reuters. Doplnil, že podľa vyjadrení svedkov lietadlo pred nárazom do terénu horelo. Prevádzkovateľ stroja predtým informoval, že posádka počas letu stratila kontakt s dispečermi.

Zábery zverejnené pakistanskými televíznymi kanálmi a v sociálnych médiách zobrazujú pás horiacich trosiek na horskej stráni. Pakistanský úrad civilného letectva uviedol, že v lietadle sa nachádzalo 47 osôb, zatiaľ čo zástupca PIA v Čitrále informoval o 37 cestujúcich a štyroch členoch posádky. Jedným z pasažierov bol údajne aj Džunaid Džamšíd, bývalý známy popový spevák, z ktorého sa stal moslimský kazateľ.






Letecké havárie vo svete v roku 2016, ktoré si vyžiadali viac ako desať obetí



3. decembra 2016 - INDONÉZIA
Lietadlo indonézskej polície s 13 ľuďmi na palube sa zrútilo do mora. Dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo typu M28 Skytruck viezlo 13 policajných príslušníkov z mesta Pangkal Pinang na medzinárodné letisko na ostrove Batam (neďaleko Singapuru).

28. novembra 2016 - KOLUMBIA
Pád lietadla, na ktorého palube boli členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense, si vyžiadal 71 obetí. K havárii došlo krátko pred polnocou miestneho času v provincii Antioquia, v hornatej oblasti neďaleko Medellínu. Nešťastie prežilo šesť ľudí - traja futbalisti, dvaja členovia posádky lietadla a jeden novinár.

18. mája 2016 - EGYPT

Airbus A320 spoločnosti EgyptAir (let MS804) so 66 ľuďmi na palube odštartoval z parížskeho Letiska Charla de Gaulla o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt nad Stredozemným morom o 02.45 h SELČ. Egyptským pátracím tímom sa podarilo 15. júna objaviť jeho vrak.

13. apríla 2016 - PAPUA NOVÁ GUINEA

Dvanásť ľudí vrátane 31-ročného austrálskeho pilota zahynulo na palube malého lietadla, ktoré sa pokúsilo pristáť na Papue-Novej Guinei. Lietadlo spoločnosti Sunbird Aviation sa zrútilo popoludní do močiara tesne pred pristávacou dráhou v meste Kiunga v strednej časti krajiny. Nehodu spôsobila porucha motora.

19. marca 2016 - RUSKO

Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne od Moskvy. Boeing 737 viezol z Dubaja 55 pasažierov a sedem členov posádky.

24. februára 2016 - NEPÁL

Všetkých 23 osôb na palube zahynulo pri havárii menšieho civilného lietadla, ktoré sa zrútilo v hornatej oblasti stredného Nepálu. V lietadle typu DHC-6 Twin Otter spoločnosti Tara Air sa okrem trojčlennej posádky nachádzalo 20 pasažierov.