Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Pápe cvičia posádky bojových vrtuľníkov šiestich európskych krajín

Ilustračné foto Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Na cvičení organizovanom Európskou obrannou agentúrou na základni asi 160 kilometrov od Budapešti plnia maďarské a zahraničné vrtuľníky špeciálne úlohy v malej výške a v blízkosti obývaných oblastí.

Budapešť 16. októbra (TASR) - Najvyšší stupeň bojového výcviku posádok vrtuľníkov absolvujú príslušníci ozbrojených síl šiestich európskych krajín na maďarskej vojenskej leteckej základni MH 47. v Pápe. Podľa agentúry MTI riaditeľ cvičenia Zsolt Simon v pondelok uviedol, že dvojfázový výcvik sa začal štvortýždňovým pozemným cvičením v Portugalsku a od 2. októbra pokračuje trojtýždňovou letovou fázou v Maďarsku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na cvičení organizovanom Európskou obrannou agentúrou (EDA) na základni asi 160 kilometrov západne od Budapešti plnia maďarské a zahraničné vrtuľníky špeciálne úlohy v malej výške a v blízkosti obývaných oblastí. Súčasťou výcviku je aj výber inštruktorov pre Európsku úniu.

Účelom cvičenia je podľa Simona naplánovať a vykonať komplexnú vzdušnú operáciu. Úlohy musia posádky plniť spolu so stíhačkami a pozemnými silami, dodal riaditeľ s poznámkou, že v Pápe sa tieto cvičenia konajú od roku 2021 už tretíkrát.