Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Vandali poškodili tabuľu s menom zavraždeného učiteľa Patyho

Na archívnej snímke zo 16. októbra 2021 deti stoja na znak piety pred portrétom zavraždeného francúzskeho stredoškolského učiteľa histórie a geografie Samuela Patyho v meste Conflans Sainte Honorine. Foto: TASR/AP

V Paríži poškodili tabuľu s menom učiteľa Patyho, ktorého zavraždil islamista

Paríž 22. decembra (TASR) - Neznámi vandali poškodili tabuľu s menom zavraždeného stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, nainštalovanú len pred dvomi mesiacmi, po ktorom je pomenovaný parčík v piatom parížskom obvode. Informoval o tom v stredu spravodajský web France Info s tým, že sprejom bola zastriekaná zmienka o tom, že Paty bol obeťou islamistického terorizmu.

Starostka parížskeho 5. obvodu Florence Berthoutová poškodenie tabule odsúdila. Tento čin označila za "neprijateľný" a avizovala, že vo veci podá trestné oznámenie. Na políciu sa obráti aj mesto Paríž, oznámila jeho primátorka Anne Hidalgová.
Portrét zosnulého francúzskeho učiteľa dejepisu Samuela Patyho s čiernou stuhou vystavený na schodoch pred budovou parlamentu v Paríži, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Slávnostné pomenovanie parčíka po Patym sa uskutočnilo 16. októbra, presne rok po útoku, pri ktorom tento učiteľ dejepisu a zemepisu prišiel o život.

K útoku na Patyho došlo neďaleko školy v Conflans-Sainte-Honorine v departemente Yvelines, kde vyučoval. Páchateľom bol Abdoullakh Anzorov, zradikalizovaný mladý muž čečenského pôvodu, ktorý sa učiteľovi pomstil za to, že svojim študentom počas seminára kritického myslenia ukázal karikatúry proroka Mohameda zverejnené satirickým týždenníkom Charlie Hebdo. Prípad bol vyšetrovaný ako teroristický čin motivovaný islamistickým extrémizmom.