Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V Paríži pre rekonštrukciu zatvoria slávne Pompiduovo centrum

Na archívnej snímke celkový pohľad na múzeum umenia Pompidou v Paríži 30. januára 2007. Foto: TASR/AP

Od otvorenia v roku 1977 sa toto miesto s futuristickou sklenenou fasádou a farebnými rúrkami stalo jednou z hlavných kultúrnych atrakcií francúzskeho hlavného mest

Paríž 26. januára (TASR) - Najväčšie európske múzeum súčasného umenia, parížske Pompidouovo centrum, čaká v súvislosti s rozsiahlymi úpravami od roku 2023 na štyri roky zatvorenie, všíma si agentúra AFP.

Od otvorenia v roku 1977 sa toto miesto s futuristickou sklenenou fasádou a farebnými rúrkami stalo jednou z hlavných kultúrnych atrakcií francúzskeho hlavného mesta; po Múzeu Louvre a Eiffelovej veži je tretím najnavštevovanejším. Jeho obrovský úspech je aj jedným z dôvodov, prečo sa teraz musí uzavrieť. 

V Pompidouovom centre sa nachádza francúzske Národné múzeum moderného umenia, čo je výnimočná zbierka 120.000 diel; po Múzeu moderného umenia v New Yorku je druhou najväčšou zbierkou súčasného umenia na svete.

Jeho rozsiahla a nesmierne populárna verejná knižnica sa rozprestiera na troch poschodiach a obsahuje 360.000 titulov - od poézie a prózy až po vedecké žánre, od historiografie až po filozofiu. Má tiež obrovské výstavné priestory, kiná, sály a hudobný výskumný ústav.