Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V pásme Gazy zahynuli štyria militanti po izraelských náletoch

Izrael Foto:

Izrael odpovedal na raketové útoky z pásma Gazy, ktoré zranili viacerých Izraelčanov.

Tel Aviv/Gaza 24. októbra (TASR) - Štyria ozbrojenci dnes zahynuli v pásme Gazy pri izraelských vzdušných útokoch po tom, ako boli na južný Izrael odpálené desiatky rakiet.

Pri raketových útokoch z pásma Gazy utrpeli zranenia niekoľkí Izraelčania, z toho dvaja boli v kritickom stave. Izraelská armáda reagovala leteckými útokmi na severnú a južnú časť pásma Gazy, ovládaného Hamasom. Traja zo štyroch zabitých militantov boli členovia Hamasu.

Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že od polnoci vypálili militanti z pásma Gazy celkovo 68 rakiet, ktoré poškodili niekoľko domov.

Sedem rakiet zachytil izraelský protiraketový systém Železná kupola (Iron Dome). Cieľmi pri izraelskej odvete boli dva raketové oddiely a pašerácky tunel.

Izraelské úrady nariadili ľuďom, bývajúcim v dosahu rakiet z pásma Gazy, aby zostali v úkrytoch alebo ich blízkosti. Na niektorých miestach zavreli školy.

K najnovšej eskalácii násilia došlo deň po tom, čo návšteva katarského emira prerušila medzinárodnú diplomatickú izoláciu hnutia Hamas.

Návšteva pohoršila Izrael i Palestínsku samosprávu, vedenú prezidentom Mahmúdom Abbásom z konkurenčného palestínskeho hnutia Fatah.