Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Pekingu odstránili zriedkavé protestné politické pútače

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas zasadnutia Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, archívne foto. Foto: TASR/AP

Na pútačoch boli výzvy na zosadenie prezidenta Si Ťin-pchinga a na zrušenie prísnej proticovidovej politiky v Číne.

Peking 13. októbra (TASR) - Úrady v Pekingu odstránili zriedkavé protestné politické pútače na jednom z nadjazdov v hlavnom meste. Zachytávajú to zábery šírené na sociálnych sieťach vo štvrtok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Na pútačoch boli výzvy na zosadenie prezidenta Si Ťin-pchinga a na zrušenie prísnej proticovidovej politiky v Číne. "Nechceme testy na covid, chceme jesť; nechceme lockdowny, chceme byť slobodní," uvádzalo sa na jednom pútači. Potvrdzujú to fotografie a videá na Twitteri, ktorý je však v Číne zablokovaný. Na záberoch vidieť, ako z nadjazdu v severozápadnej štvrti Chaj-tien stúpa dym z miesta, kde boli zavesené pútače.

Prípad sa stal vo veľmi citlivom čase pred 20. zjazdom vládnucej komunistickej strany, kedy sú úrady v stave vysokej pohotovosti. Očakáva sa, že Si Ťin-pching bude na zjazde tretíkrát zvolený za predsedu strany.

Vládna politika nulovej tolerancie voči covidu a prísne lockodwny vyvolali v mestách silnú frustráciu obyvateľov a spôsobila ťažké ekonomické straty.

Vyhľadávacie heslá k fotografiám a tejto téme nepriniesli na čínskom cenzurovanom internete žiadne výsledky, aj keď sa dali nájsť početné nepriame odkazy. "V Pekingu bol dnes odvážny človek," napísal jeden užívateľ a dodal na podporu niekoľko "palcov hore" a ružičiek.

Bývalý šéfredaktor čínskeho nacionalistického bulvárneho denníka Global Times a známy komentátor Chu Si-ťin na Twitteri vo štvrtok napísal: "Čína je v súčasnosti stabilná, predovšetkým jej hlavné mesto Peking... V Pekingu nie je nijaká nespokojnosť verejnosti voči protiepidemickými opatreniami, ako v niektorých iných, odľahlých miestach Číny."