Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V perle Pardubíc sa prezentovali regionálni pestovatelia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ďurčo

Okrem sprievodného hudobného a divadelného programu nechýbali workshopy pre všetky vekové kategórie.

Bratislava/Pardubice 19. augusta (TASR) – Na nádvorí renesančného zámku v Pardubiciach sa v sobotu (18.8.) uskutočnil tretí ročník Festivalu chutí, vôní a remesiel. Takmer 60 stánkov prezentovalo produkty, pochutiny, remeselné výrobky a rôzne aktivity z Perštejnska, Kutnohorska, Jeseníkov, Polabia, Orlických hôr a ďalších regiónov Pardubického kraja.

"Hlavným zámerom je upozorniť, že v našej turistickej oblasti Pardubicko máme šikovných ľudí, regionálnych producentov, ktorí pestujú a vyrábajú kvalitné potraviny, keramické, drevené, šperkárske a iné výrobky. Zhromaždili sme ich v našej perle - na zámku a som rád, že o festival je stúpajúci záujem," zdôvodnil pre TASR námestník pardubického primátora Jakub Rychtecký.

Okrem sprievodného hudobného a divadelného programu nechýbali workshopy pre všetky vekové kategórie. Záujemcovia sa mohli zapojiť do výtvarnej a drotárskej tvorby, zdobenia typického pardubického produktu - medovníka, workshopu s husliarom alebo v dielničke so školou Svítání, ktorá sa venuje zdravotne postihnutým deťom i dospelým.

Tvorivé aktivity a kvízy boli aj v stánku Europe Direct. Jazdecký klub Dragons sa so svojimi koňmi venoval malým i dospelým záujemcom.

Obnovený zámok je národná kultúrna pamiatka od roku 2010. Ponúka viaceré expozície a výstavy z histórie aj súčasnosti, keďže v ňom sídlia Východočeské múzeum i Východočeská galéria. Zaujímavá je aj vonkajšia obhliadka sgrafitového zámku a dvojitého opevnenia, ktoré je unikátne.

Prechádzkou po náučnom chodníky návštevník zistí, že stavom zachovania a rozlohou nemá tento typ objektu obdobu v strednej Európe. V interiéroch sú napríklad najstaršie renesančné nástenné maľby v Čechách.

Jadro zámku tvorí gotický hrad z prvej polovice 14. storočia. Za vlastníctva pánov z Pernštejna tam vzniklo sídlo, ktoré je prechodom medzi hradom a zámkom.

Vilém z Pernštejna obnovil hrad v neskorogotickom štýle. Jeho synovia neskôr (1529 až 1541) pokračovali v renesančnom štýle. Od roku 1560 vlastnila zámok kráľovská komora. Baroková úprava pochádza z rokov 1723–1726. Zámok je vo vlastníctve Pardubického kraja. Sídli v ňom aj pobočka Národného pamiatkového ústavu.