Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Podgorici sa uskutočnil Pride na podporu práv komunity LGBTQ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V piatok usporiadala vplyvná Srbská pravoslávna cirkev v modlitebný protest, pričom uviedla, že Pride ohrozuje tradičné hodnoty a rodinu.

Podgorica 8.októbra (TASR) — V hlavnom meste Čiernej Hory sa v sobotu napriek odporu pravoslávnej cirkvi uskutočnil desiaty Pride, pochod na podporu práv komunity LGBTQ. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Do pochodu pod heslom "Už žiadne ale!" sa zapojilo niekoľko sto ľudí a požadovali zastavenie nenávistných prejavov a diskriminácie voči komunite LGBTQ. "Zišli sme sa tu už po desiaty raz, aby sme ukázali, že sme ľudia, živé bytosti z mäsa a kostí, prianí a snov, ale odmietané a ignorované, diskriminované a pošliapané kvôli láske,“ povedala aktivistka Stasa Bastrica.

Počiatočné pochody Pride v konzervatívnej Čiernej Hore boli poznačené násilím. Vláda v rámci snahy o členstvo v Európskej únii urobila v poslednom čase viacero krokov proti diskriminácii sexuálnych menšín a v roku 2020 schválila partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.

Po odtrhnutí sa od Srbska v roku 2006 zostali Čiernohorci rozdelení na tých, ktorí podporujú prozápadnú politiku a na tých, ktorí uprednostňujú užšie vzťahy so Srbskom a Ruskom. Aktivisti LGBTQ komunity sú rozhodnutí nevzdať sa svojich požiadaviek.

"Nechceme, aby sem (politici) prišli a fotografovali sa s nami. Chceme výsledky. Už žiadne ale!" povedal aktivista Danijel Kalezič.

V piatok usporiadala vplyvná Srbská pravoslávna cirkev v modlitebný protest, pričom uviedla, že Pride ohrozuje tradičné hodnoty a rodinu.