Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V politických procesoch odsúdili tisíce občanov Bieloruska

Ilustračná snímka Foto: TASR

Mnohí väzni nemajú možnosť komunikovať, preto panujú obavy o ich zdravotný stav.

Minsk 5. marca (TASR) - Tisíce občanov Bieloruska bolo počas uplynulých troch rokov odsúdených na základe politicky motivovaných obvinení počas brutálnej kampane proti opozícii. Vyplýva to z pondelkového vyhlásenia ľudskoprávnej skupiny Viasna. TASR správu prebrala z tlačovej agentúry AP.

Viasna uvádza, že od sporných prezidentských volieb v roku 2020, ktoré vyvolali masívnu vlnu protestov, bolo na základe politicky motivovaných obvinení odsúdených najmenej 4690 osôb.

Pavel Sapelka z Viasny uvádza, že počet odsúdených môže byť ešte vyšší, pretože organizácia nepozná mená všetkých odsúdených.

"Najväčšia represívna mašinéria 21. storočia stvorená uprostred Európy naberá paru na potláčanie všetkých slobôd," dodal Sapelka a poukázal na to, že rozsah prenasledovania je väčší než v Rusku. Na politické represálie podľa neho často stačí už podozrenie z nevernosti režimu.

Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko si vo februári voľbami poistil vládu prísne kontrolovanými parlamentnými a komunálnymi voľbami.

Bieloruský režim v súčasnosti väzní viac než 1400 politických väzňov, medzi nimi aj lídrov opozičných strán a tiež laureáta Nobelovej ceny za mier z roku 2022 Alesa Biaľackého.

Mnohí väzni nemajú možnosť komunikovať, preto panujú obavy o ich zdravotný stav. Viasna uvádza, že počas uplynulých rokov zomrelo vo väzeniach päť politických väzňov.

Organizácia dodáva, že úrady zadržali najmenej 1671 osôb nesúhlasiacich s vojnou Ruska proti Ukrajine a najmenej 94 bolo usvedčených a odsúdených na tresty v trvaní jeden až 23 rokov.