Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Poľsku dobu izolácie pre infikovaných skrátili z desať na sedem dní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľské ministerstvo zdravotníctva zároveň v utorok informovalo, že v krajine takmer úplne prevláda variant omikron.

Varšava 15. februára (TASR) - Doba izolácie, v ktorej musia byť v Poľsku ľudia nakazení novým koronavírusom, sa od utorka skracuje z desiatich na sedem dní. Oznámilo to v utorok poľské ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra PAP.

Hovorca tohto rezortu Wojciech Andrusiewicz uviedol, že karanténa automaticky vyprší po siedmich dňoch, pričom ľudia sa po jej absolvovaní nebudú musieť ísť otestovať. Dodal, že osoby, ktoré sú aktuálne v karanténe, a nastupovali do nej ešte v čase desaťdňovej povinnosti, budú o zmene upovedomené textovou správou.

V Poľsku pribudlo za pondelok 22.267 nových prípadov nákazy a 378 súvisiacich úmrtí. V tamojších nemocniciach je momentálne 19,166 covidových pacientov, z ktorých 1092 dýcha pomocou pľúcnej ventilácie.

Poľské ministerstvo zdravotníctva zároveň v utorok informovalo, že v krajine takmer úplne prevláda variant omikron. Z testovaných vzoriek pozitívnych testov ho laboratória zachytili v 95,6 percente prípadov.

Andrusiewicz tiež uviedol, že minimálny nárast v počte nakazených zaznamenáva aktuálne len Kujavsko-pomoranské vojvodstvo, kde posledný týždeň evidovali približne dvojpercentný nárast prípadov infekcie. Ostatné vojvodstvá hlásia podľa jeho slov v tomto smere momentálne značný pokles.