Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Skinheadi napadli v Poľsku čilského klaviristu. Považovali ho za Araba

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Klavirista, ktorý žije v Poľsku už dlhé roky, prišiel pri útoku o zub a utrpel zranenie hlavy.

Varšava 29. februára (TASR) - Poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar vyzval ľudí, aby sa zúčastnili na dnešnom večernom koncerte vo Varšave usporiadanom na podporu čilského klaviristu, ktorého nedávno zbili skinheadi, keď si ho pomýlili s Arabom.

Cieľom koncertu vo Varšave je vyjadriť solidaritu Christianovi Ramosovi, ktorý žije v Poľsku už dlhé roky. Podujatie má presvedčiť hudobníka a ďalších ľudí ako on, že "majú v Poľsku mnohých priateľov, že poľská spoločnosť je iná a že by sa nemal rozhodnúť opustiť našu krajinu," zdôraznil ombudsman.

Skinheadi zaútočili na Ramosa nedávno vo vlaku neďaleko Varšavy. Klavirista prišiel pri útoku o zub a utrpel zranenie hlavy, informovala agentúra AP.

Bodnar upozornil, že v uplynulých mesiacoch sa objavila záplava nenávistných slovných prejavov voči Arabom, ktorá vyústila do násilných incidentov. "V zásade každé dva týždne sa stretávame so situáciou, kedy je niekto napadnutý, pretože vyzerá 'ako Arab'," dodal Bodnar.

Súd v Poznani dnes vyniesol rozsudky nad dvoma útočníkmi, ktorí vlani v meste napadli sýrskeho kresťana. Jedného poslal do väzenia na dva roky a druhého na tri mesiace.

K útoku na čilského klaviristu došlo v období nárastu islamofóbie v Poľsku, hoci krajina zatiaľ neprijala žiadneho z moslimských utečencov, ktorí vlani vo veľkom počte zaplavili Európu. Poľsko vlani udelilo azyl desiatkam sýrskych kresťanov, ale väčšina z nich odišla medzičasom do západnej Európy.

Poľsko sa vlani zaviazalo prijať do 7000 utečencov.