Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Poľsku pochovali W. Bartoszewského, prišiel Tusk aj Gauck

Varšavský kardinál Kazimierz Nycz stojí pri oltári počas smútočnej rozlúčky s bývalým poľským ministrom zahraničných vecí Wladyslawom Bartoszewským vo Varšave 4. mája 2015. Štvrtý sprava nemecký prezident Joachim Gauck. Bývalý dvojnásobný šéf poľskej diplomacie, novinár, historik, účastník Varšavského povstania i niekdajší poľský veľvyslanec v Rakúsku Wladyslaw Bartoszewski zomrel 24. apríla krátko po hospitalizácii v nemocnici ministerstva vnútra vo Varšave vo veku 93 rokov. Foto: TASR/AP

Bartoszewski bol bývavlý šéf diplomacie, historik, spisovateľ a politik.


Varšava 4. mája (TASR) - Na štátnom pohrebe bývalého poľského ministra zahraničných vecí Wladyslawa Bartoszewského sa zúčastnili dnes aj stály predseda Európskej Rady Donald Tusk a nemecký prezident Joachim Gauck. Informovala o tom agentúra AP.

Bartoszewski bol historik, spisovateľ a politik. Prežil väznenie v koncentračnom tábore Auschwitz a pomáhal zachraňovať Židov pred holokaustom. Zomrel 24. apríla vo veku 93 rokov. Bol zastupujúcim ministrom Poľska pre dialóg s Nemeckom a Izraelom.

Počas druhej svetovej vojny bol členom odboja. Pomáhal zachraňovať Židov a Izrael mu udelil ocenenie Spravodlivý medzi národmi. Počas komunizmu bol prenasledovaný za svoje demokratické postoje. Dvakrát bol ministrom zahraničných vecí Poľska.

Počas zádušnej omše v gotickej katedrále svätého Jána vo Varšave hralo Mozartovo Requiem. Pri drevenej rakve zakrytej poľskou vlajkou stáli vojaci na čestnej stráži. Prítomná bola Bartoszewského vdova, jeho syn z predošlého manželstva a rodinní príslušníci.

"Bol to na 100 percent slušný človek a zároveň počúval zdravý rozum," povedal Tusk, bývalý poľský premiér, v ktorého vláde v rokoch 2007-2014 Bartoszewski viedol zahraničný dialóg.

"Zvykol tvrdiť, že jeho životopis väzňa z Auschwitzu a Spravodlivý medzi národmi mu dávalo právo hovoriť (poľským) partnerom všetko, čo považoval za dôležité. A hovoril to," dodal Tusk, podľa ktorého bol Bartoszewski aj veselým človekom.

Bartoszewského neskôr pochovali so štátnymi poctami na varšavskom vojenskom cintoríne Powazki.