Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Poľsku zatiaľ nebudú vznášať obvinenia kvôli zákonu o IPN

Na archívnej snímke poľský parlament Foto: TASR/AP

Poľsko kvôli svojej novele zákona o IPN čelí kríze vo vzťahoch s Izraelom, USA i Ukrajinou.

Varšava 21. februára (TASR) - Námestník poľského ministra zahraničných vecí Bartosz Cichocki uviedol, že Poľsko zatiaľ nebude vznášať obvinenia za porušenie novely zákona o Ústave pamäti národa (IPN), ale môže sa domáhať stiahnutia či odvolania sporných vyhlásení.

"My, ako ministerstvo zahraničných vecí, budeme reagovať, domáhať sa opravy, polemizovať,"
vyhlásil Cichocki v utorok v rozhovore pre televíziu TVN24. Spresnil, že prokuratúra sa zdrží vznášania obvinení dovtedy, kým ústavný súd vynesie svoj verdikt na súlad novely zákona o IPN s ústavou.

Poľsko kvôli svojej novele zákona o IPN čelí kríze vo vzťahoch s Izraelom, USA i Ukrajinou.

Balík zmien v zákone o IPN stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka vrátane genocídy európskych Židov.

Izrael vníma novelu zákona o IPN ako pokus o obmedzenie slobody slova a znemožnenie otvorenej diskusie o zločinoch spáchaných na Židoch počas druhej svetovej vojny, ale aj ako pokus trestať i samotné obete holokaustu za ich svedectvá o prežitom utrpení. Na Ukrajine zasa vyvoláva obavy možná interpretácia slovného spojenia "ukrajinskí nacionalisti", ktorá figuruje v texte novely zákona o IPN.