Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Poľských komunálnych voľbách podľa odhadov zvíťazí strana PiS

Predseda opozičnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski volí počas komunálnych volieb vo Varšave v nedeľu 7. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Voliči v nedeľu v komunálnych voľbách rozhodovali o starostoch a volili aj členov obecných rád a provinčných zastupiteľstiev vo všetkých 16 vojvodstvách krajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 8. apríla (TASR) - Poľská národno-konzervatívna opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala na základe prvých odhadov po ukončení hlasovania v poľských komunálnych voľbách naviac hlasov. Na druhom mieste je vládna Občianska platforma (PO), informuje TASR podľa agentúr AFP a DPA.

PiS podľa prognóz agentúry Ipsos, na ktorú sa odvolali viaceré poľské televízne stanice, získala 33,7 percenta hlasov. Centristická koalícia OP premiéra Donalda Tuska by mohla skončiť na druhom mieste s 31.9 percentami.

Nasledujú koalícia Tretej cesty (13,5 percenta), radikálna pravicová strana Konfederácia (7,5 percenta) a Ľavica (6,8 percenta).

Najväčší úspech by PO zaznamenala v hlavnom meste Varšava, kde by jej člen - súčasný starosta Rafal Trzaskowski - mal byť na základe prognóz znovuzvolený ešte v prvom kole so ziskom takmer 60 percent hlasov.

Poľská ústredná volebná komisia oznámila, že konečné výsledky by podľa jej očakávaní mohli byť zverejnené v stredu. Volebná účasť podľa Ipsos dosiahla 51,5 percenta.

Voliči v nedeľu v komunálnych voľbách rozhodovali o starostoch a volili aj členov obecných rád a provinčných zastupiteľstiev vo všetkých 16 vojvodstvách krajiny. Kandidát na víťazstvo v prvom kole potrebuje získať aspoň 50 percentnú podporu, inak nasleduje druhé kolo 21. apríla.

Volebné miestnosti boli otvorené od 7.00 h do 21.00 h. V krajine je 29 miliónov oprávnených voličov, uvádza na svojej webovej stránke Poľský rozhlas.