Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Portugalsku štrajkujú dozorcovia väzníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príslušníci väzenskej stráže, ktorí sú štátnymi zamestnancami, požadujú zvýšenie miezd a príplatky za neskoré pracovné zmeny.

Lisabon 6. decembra (TASR) - Portugalskí dozorcovia väzníc vstúpili vo štvrtok opäť do štrajku, ktorým sa domáhajú zlepšenia platobných podmienok. K najnovšiemu štrajku dochádza niekoľko dní po tom, ako v dvoch väzenských zariadeniach vypukli nepokoje trestancov v súvislosti s obmedzeniami v dôsledku predošlých štrajkov.

Príslušníci väzenskej stráže, ktorí sú štátnymi zamestnancami, požadujú zvýšenie miezd a príplatky za neskoré pracovné zmeny.

Podľa agentúry AP dozorcovia v krajine počas roka štrajkujú sporadicky. Niektorí väzni sú údajne nespokojní so zrušením návštev v dôsledku štrajkov zamestnancov.

K nepokojom trestancov došlo na začiatku týždňa v Lisabone - a tiež k protestu v ďalšej väznici.

Portugalské ministerstvo spravodlivosti poznamenalo, že najnovšie štrajky dozorcov, zvolané na december a január, by mohli vo väzniciach ohroziť vianočné a novoročné oslavy, čo tiež podnecuje k násiliu.

Dozorcovia v portugalských väzniciach, ktorých je približne 4000, musia v súlade so zákonom poskytnúť počas štrajku minimálne služby na zabezpečenie chodu zariadení.