Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V Porýní-Falcku zaznamenali po povodniach už najmenej 117 obetí

Na archívnej snímke vľavo nemecká kancelárka Angela Merkelová a guvernérka nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová (tretia zľava) počas návštevy povodňami postihnutej oblasti na moste v západonemeckom Schulde v nedeľu 18. júla 2021. Foto: TASR/AP

Minulotýždňové povodne zasiahli aj Severné Porýnie-Vestfálsko, kde prišlo o život 46 ľudí. V Belgicku záplavy pripravili o život 30 osôb.

Berlín 19. júla (TASR) - Počet obetí ničivých záplav na západe Nemecka opäť vzrástol. Len v okrese Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko zaznamenali už najmenej 117 mŕtvych. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA.

Zranenia v dôsledku vyčíňania počasia utrpelo najmenej 749 osôb, uviedli policajné zdroje v meste Koblenz. Mnoho ďalších je naďalej nezvestných.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer, ktorý v pondelok odcestoval do najviac postihnutého regiónu, odhadol náklady na rekonštrukciu v oblasti na niekoľko miliárd eur. "Ide o výnimočnú situáciu, ktorú aj s najväčším nasadením na mieste môžeme zvládnuť len veľkým celonárodným prejavom sily," podotkol počas návštevy kúpeľného mesta Bad Neuenahr-Ahrweiler.

V nedeľu oblasť navštívila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sľúbila pomoc pri obnove regiónu. Zároveň prisľúbila väčšiu ochranu obyvateľov pred dôsledkami klimatických zmien.

Seehofer sa chystá navštíviť bezpečnostné zložky nasadené pri priehrade Steinbach v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorej už niekoľko dní hrozí pretrhnutie. Hasičský zbor v meste Euskirchen však poprel fámy, podľa ktorých sa priehrada už pretrhla, a uviedol, že počas inšpekčného letu vrtuľníka spolkovej polície na nej neboli zistené praskliny. Podľa hasičov sa voda z priehrady neustále odčerpáva, doposiaľ nebolo bezprostredne známe, či jej hladina už klesla pod kritickú úroveň, píše DPA. Mestá Swisttal a Rheinbach, nachádzajúce sa pod priehradou na hraniciach s Porýním-Falckom, však preventívne evakuovali.

Minulotýždňové povodne zasiahli aj Severné Porýnie-Vestfálsko, kde prišlo o život 46 ľudí. V Belgicku záplavy pripravili o život 30 osôb.

Predpoveď meteorológov bola na začiatok týždňa pre Nemecko priaznivá, počítala iba "s niekoľkými kvapkami dažďa" v severnej polovici územia.

Hladina Dunaja v meste Passau medzitým v pondelok dosiahla úroveň 8,18 metra, pričom najvyššie varovanie pred povodňami je na úrovni 8,50 metra. Situácia bola podľa miestnej polície stále ďaleko od katastrofickej, cituje DPA.