Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Prahe dnes opäť demonštrovali odborári nespokojní so súčasnou vládou

Aprílový protest českých odborov ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Kristína Vlkovičová

K sídlu Úradu vlády ČR smerovali stovky odborárov a ich stúpencov, vyplýva z informácií českých elektronických médií. Podľa serveru idnes.

Praha 22. mája (TASR) - Českí odborári vyšli dnes v Prahe do ulíc, aby demonštrovali za odchod súčasnej vlády, zastavenie jej reforiem a vypísanie predčasných volieb. K sídlu Úradu vlády ČR smerovali stovky odborárov a ich stúpencov, vyplýva z informácií českých elektronických médií.

Podľa serveru idnes.cz odborári do konca júna celoštátny protivládny protest nepripravujú, rátajú však s už avizovanými blokádami piatich ministerstiev.

Vyplýva to zo záverov dnešného predpoludňajšieho rokovania Snemu Českomoravskej konfederácie odborových zväzov, na ktorom sa rozhodovalo o ďalšom postupe. Napokon sa odborári dohodli, že sa uskutočnia len iba už ohlásené akcie - blokády rezortov školstva, kultúry, zdravotníctva, financií, ako aj práce a sociálnych vecí.

Šéf českých odborárov Jaroslav Zavadil na margo týchto záverov uviedol, že odborári síce hovorili, že by si želali generálny štrajk, nikdy však netvrdili, že sa aj uskutoční. V krajine podľa jeho názoru nie je zatiaľ atmosféra na generálny štrajk, aj keď sú ľudia v podnikoch "naštvaní a majú strach a obavy".

Na poslednom rokovaní tripartity, ktoré sa konalo pred necelými dvoma týždňami, dali odborári vláde premiéra Petra Nečasa ultimátum do 4. júna, pričom žiadali odloženie dôchodkovej reformy alebo stiahnutie návrhu zákona o štrajku.