Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Prahe odborári blokovali ministerstvá školstva a kultúry

Českí odborári a členovia mimovládnych organizácií demonštrovali 22. mája 2012 v Prahe za odchod súčasnej vlády, zastavenie jej reforiem a vypísanie predčasných volieb. Foto: TASR/AP

Českí odborári chystajú i ďalšie blokády ministerstiev v Prahe.

Praha 29. mája (TASR) - Niekoľkohodinovú blokádu ministerstiev školstva a kultúry zažilo dnes české hlavné mesto.

Odborári, ku ktorým sa pripojili ďalší kritici reforiem súčasnej vládnucej koalície, začali s avizovanou protestnou akciou predpoludním a mali v nej pokračovať do 16.00 h.

Podporiť ich prišli napríklad zástupcovia materských škôl, hereckej organizácie, ale aj hudobníkov, spevákov a nepedagogických zamestnancov školstva.

Nechýbali rôzne rámcové akcie, vrátane koncertov a literárnych pásiem, informovali české internetové portály.

K demonštrantom sa prihovoril i minister školstva Petr Fiala, ktorý si podobne ako ministerka kultúry Alena Hanáková prevzal od zástupcov demonštrantov listy, objasňujúce ich námietky, týkajúce sa okrem iného plánovaných reštriktívnych opatrení v rezorte školstva, či cirkevných reštitúcií alebo zvyšovania cien vstupeniek na kultúrne podujatia.

Hanáková reagovala na protestnú akciu vyhlásením, v ktorom vyjadrila nepochopenie, prečo je nespokojnosť namierená voči jej rezortu.

Českí odborári chystajú i ďalšie blokády ministerstiev v Prahe. V posledný májový deň to bude blokáda rezortu sociálnych vecí a práce, 4. júna ministerstva zdravotníctva a o tri dni neskôr ministerstva financií.