Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Prahe pokračuje pátranie po vzácnych vtákoch ibisoch

Ibisy, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ibis skalný je vzácny čierny brodivý vták z čeľade ibisovitých, ktorý dorastá do výšky 70-80 centimetrov.

Praha 4. marca (TASR) - Pražskej zoologickej záhrade sa už podarilo pochytať sedem z 18 ibisov skalných, ktoré v utorok uleteli z poškodenej voliéry. Informoval o tom riaditeľ zoo Miroslav Bobek, ktorého cituje spravodajský server iDNES.cz.

Zatiaľ posledného chytil v Kralupoch nad Vltavou policajt. Predchádzajúceho ibisa našiel jeden z pracovníkov zoo v pražskej Poznaňskej ulici.

Z voliéry sa vzácne vtáky dostali otvormi v záchrannej sieti, ktorá nevydržala čerstvé nánosy mokrého snehu. Dvoch z nich odchytili ešte v utorok. Tretieho ibisa našli ľudia v stredu pri obci Zápy neďaleko Brandýsa nad Labom. Asi traja ďalší sa pohybovali po priestoroch zoo a pravdepodobne sa vrátia do svojej voliéry.

Nájdené zvieratá sa aktuálne nachádzajú v zázemí zoo. "Potrebujú pokoj, predsa len to pre nich bola stresová situácia. Nechávame im čas, aby sa zotavili," uviedla dnes hovorkyňa zoo Jana Myslivečková.

Momentálne počasie by im podľa nej nemalo škodiť, chlad a mráz totiž znášajú dobre. Zvládnu tiež päť- až sedemdňové hladovanie, potravu by si však mali vedieť zaobstarať. Podľa Myslivečkovej ľudia by sa tieto vtáky nemali pokúšať odchytiť sami. Nie sú síce nebezpečné, no momentálne sú vystresované a mohli by im ublížiť.

Ibis skalný je vzácny čierny brodivý vták z čeľade ibisovitých, ktorý dorastá do výšky 70-80 centimetrov. Vo voľnej prírode patrí podľa iDNES.cz medzi kriticky ohrozené druhy, pražská zoo ich chová od roku 1985. Ibis skalný má čierne perie, perový golier a holú hlavu, nohy a zobák má tiež čierne. Všetky ibisy majú typický dlhý, mierne zahnutý zobák.