Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Prahe sa začal druhý ročník summitu Medzinárodnej krymskej platformy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom summitu v Prahe je podľa organizátorov opätovne vyjadriť podporu Ukrajine a odsúdiť okupáciu Krymu.

Praha 23. októbra (TASR) - Večerou na Pražskom hrade sa v pondelok začal druhý ročník parlamentného summitu Medzinárodnej krymskej platformy. Podľa Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR (PSP ČR), ktorá udalosť hostí, svoju účasť na summite potvrdilo viac než 50 parlamentných delegácií z celého sveta, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Počas slávnostného večera tiež oznámili výsledok zbierky na psychologickú pomoc pre ukrajinské deti, ktorú v súvislosti s konaním summitu vyhlásila začiatkom októbra predsedníčka PSP ČR Markéta Pekarová Adamová. Pod hlavičkou Výboru dobrej vôle – Nadácie Olgy Havlovej sa podarilo vyzbierať 200.000 českých korún (viac ako 8000 eur), pričom nadácia k tejto sume pridala ďalšieho pol milióna korún.

"Problematika detí násilne unášaných z Ukrajiny a neoprávnene zadržiavaných ruskými okupantmi ďaleko od domova je jednou z veľmi dôležitých tém pražského summitu Krymskej platformy," povedala Pekarová Adamová a poďakovala všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili.

Hlavný program summitu sa uskutoční v utorok. Parlamentným predstaviteľom sa okrem českých politikov a predsedu ukrajinskej Najvyššej rady Ruslana Stefančuka prihovorí online formou aj prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Medzinárodnú krymskú platformu založil v roku 2021 práve Zelenskyj s cieľom koordinovať národné aj medzinárodné snahy o deokupáciu Krymu. Na parlamentnej úrovni sa prvý summit uskutočnil vlani v chorvátskom Záhrebe.

Cieľom summitu v Prahe je podľa organizátorov opätovne vyjadriť podporu Ukrajine a odsúdiť okupáciu Krymu. Česko tiež chce viac zapojiť neeurópske krajiny a štáty globálneho juhu, ktorých hlas považuje v rámci medzinárodného spoločenstva za zásadný.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)