Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Predjordánsku, Libanone a Jordánsku sú štrajky na podporu Gazy

Dievča drží plagát s nápisom „generálny štrajk na celom svete“ počas demonštrácie na znak solidarity s Pásmom Gazy v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) uviedla, že podporuje štrajk v Jordánsku.

Jeruzalem 11. decembra (TASR) - Na znak solidarity s Pásmom Gazy, kde pokračujú boje medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, sa vo východnom Jeruzaleme, Predjordánsku, v Libanone a Jordánsku v pondelok konajú generálne štrajky. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Vo východnom Jeruzaleme zatvorili obchody a ulice sú prázdne, keďže Palestínčania zostali doma. V okupovanom Predjordánsku nepremávala verejná doprava, zatvorili tiež školy, banky a obchody.

V Libanone sú podľa štátnej tlačovej agentúry NNA zatvorené vládne inštitúcie a školy, ako aj miesta vysokoškolského vzdelávania. Fotografie z jordánskeho hlavného mesta Ammán ukazujú prázdne ulice a zatvorené obchody.

Plagáty na stenách vyzývajú na podporu Pásma Gazy a solidaritu s Palestínčanmi.

Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) uviedla, že podporuje štrajk v Jordánsku. UNRWA prevádzkuje v krajine 161 škôl, ktoré navštevuje viac ako 113.000 študentov.