Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hádky Palestínčanov a izraelských vojakov v Predjordánsku pokračujú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po pravidelných piatkových modlitbách hádzali moslimskí veriaci kamene na izraelských vojakov v oblasti Západného brehu Jordánu; vojaci zareagovali slzotvorným plynom.

Ramalláh/Gaza 15. decembra (TASR) - Palestínski demonštranti v Predjordánsku sa v piatok opäť dostali do násilných potýčok s izraelskými ozbrojenými zložkami. Napätá situácia v tejto oblasti pokračuje po tom, ako minulý týždeň americký prezident Donald Trump rozhodol o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, informovala agentúra AP.

Po pravidelných piatkových modlitbách hádzali moslimskí veriaci kamene na izraelských vojakov v oblasti Západného brehu Jordánu; vojaci zareagovali slzotvorným plynom.

Podľa ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy sa pri potýčkach na dvoch miestach pozdĺž hranice Gazy s Izraelom ľahko zranili piati Palestínčania.

Pri inom incidente neďaleko Ramalláhu v Predjordánsku zaútočil Palestínčan nožom na izraelského vojaka a ľahko ho zranil. Útočníka postrelili.

V Jeruzaleme, najmä v jeho východnej časti, sa nachádzajú lokality významné pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Izrael považoval vždy Jeruzalem za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú východný Jeruzalem - obsadený Izraelom od roku 1967 - ako metropolu pre svoj budúci nezávislý štát.

Západným brehom Jordánu a pásmom Gazy od Trumpovho minulotýždňového oznámenia zmietajú násilné zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami. Rozhodnutie amerického prezidenta vyvolalo aj negatívne reakcie medzinárodného spoločenstva.