Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Čade chce kandidovať dosadený vodca junty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mahamat Idriss Déby Itno je bratrancom vedúceho predstaviteľa čadskej opozície Yayu Dilla Djéroua, ktorý prišiel o život v stredu v hlavnom meste N'Djamena.

N'Djamena 2. marca (TASR) - Vodca čadskej junty Mahamat Idriss Déby Itno, ktorý moc v krajine prevzal v roku 2021 po smrti svojho otca, bude kandidovať v prezidentských voľbách vypísaných na 6. mája. Informovala o tom agentúra AFP, ktorej správu prebrala aj agentúra TASR. Déby Itno dodal, že je kandidátom koalície Za jednotný Čad.

Mahamat Idriss Déby Itno je bratrancom vedúceho predstaviteľa čadskej opozície Yayu Dilla Djéroua, ktorý prišiel o život v stredu v hlavnom meste N'Djamena po tom, čo vojaci obkľúčili kanceláriu jeho opozičnej Socialistickej strany bez hraníc (PSF).

Kým PSF označila smrť svojho lídra za "popravu", čadská vláda toto obvinenie odmietla a uviedla, že k streľbe došlo, keď sa Dillo "protivil svojmu zatknutiu".

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) zabitie tohto potenciálneho prezidentského kandidáta počas útoku čadských bezpečnostných síl na sídlo opozičnej strany vyvoláva vážne obavy.

"Okolnosti zabitia Yayu Dilla sú nejasné, ale jeho násilná smrť poukazuje na nebezpečenstvo, ktorému čelia opoziční politici v Čade, najmä v čase, keď sa blížia voľby," upozornil Lewis Mudge, riaditeľ HRW pre strednú Afriku.