Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Ekvádore zrejme zvíťazil Lenín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hoci v odhadoch založených na prieskumoch medzi hlasujúcimi voličmi výrazne vedie, nie je jasné, či bude mať dostatok hlasov, aby sa v apríli nemusel postaviť proti Lassovi.

Quito 20. februára (TASR) - V nedeľňajších prezidentských voľbách v Ekvádore zvíťazil podľa prvých prognóz kandidát ľavicovej vládnucej strany Lenín Moreno. Hoci v odhadoch založených na prieskumoch medzi hlasujúcimi voličmi výrazne vedie, nie je jasné, či bude mať dostatok hlasov, aby sa v apríli nemusel v druhom kole volieb postaviť proti konzervatívcovi Guillermovi Lassovi.

Moreno, bývalý viceprezident, ktorý je od lúpežného prepadnutia spred dvoch desaťročí pripútaný na vozík, potrebuje na priame víťazstvo v prvom kole 40 percent platných hlasov a súčasne desaťpercentný náskok pred najbližším súperom.

Inštitút Cedatos vo svojom tzv. exit polle odhadol, že Moreno získal približne 39,4 percenta platných hlasov a Lasso ich dostal okolo 30,5 percenta. Ďalší odhad inštitútu OPECUADOR zverejnený štátnymi médiami pripísal Morenovi 42,9 percenta a Lassovi 27,7 percenta hlasov.

Moreno vystupuje zmierlivejšie než výbušný odchádzajúci prezident Rafael Correa a prisľúbil podporu invalidom, slobodným matkám a seniorom.

Morena si vybral za svojho nástupcu Correa, jeden z kľúčových predstaviteľov ľavicových hnutí, ktoré sa dostali v Latinskej Amerike k moci v uplynulých desaťročiach. Correa priniesol politicky turbulentnému Ekvádoru stabilitu, mnohí však kritizujú jeho konfrontačný štýl i autoritatívne tendencie. Po odchode z úradu po desiatich rokoch sa plánuje presťahovať do Belgicka, odkiaľ pochádza jeho manželka.

Lasso, bývalý bankár, viedol kampaň s programom oživenia ekvádorskej ekonomiky značne závislej od vývozu ropy, kvetín a morských plodov, a to znížením daní, podporou zahraničných investícií a vytvorením milióna pracovných miest za štyri roky.

V prípade druhého kola prezidentských volieb sa očakáva, že rozdrobená opozícia podporí Lassa, ktorý môže ťažiť aj z nespokojnosti so spomalením ekonomiky a s korupčnými škandálmi.

Účasť na voľbách je v Ekvádore pre občanov od 18 do 65 rokov povinná, v krajine je celkovo 12,8 milióna oprávnených voličov.