Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Moldavsku zvíťazil proruský kandidát Dodon

proruský socialista Igor Dodon odchádza po tlačovej konferencii v Kišiňove 13. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Terajšie prezidentské voľby boli vôbec prvou priamou voľbou hlavy štátu v Moldavsku za posledných 20 rokov.

Kišiňov 14. novembra (TASR) - Proruský kandidát Igor Dodon zrejme zvíťazil v dnešnom druhom kole prezidentských volieb v Moldavsku. Po sčítaní 95 percent hlasov viedol s podporou vyše 55 percent, vyplýva z údajov volebnej komisie.

Jeho súperka, prozápadná politička Maia Sanduová zaostávala so ziskom približne 44 percent hlasov. Účasť na druhom kole dosiahla 53 percent, čo je o štyri percentá viac než pri predošlom hlasovaní, informuje s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA.

Dodon (41) deklaroval svoje víťazstvo ešte pred sčítaním všetkých hlasov. Jeho protikandidátka Sanduová prehrala, povedal a vyjadril nádej, že sklamanie časti obyvateľov sa nepremení na protesty. "Moldavsko potrebuje stabilitu," uviedol Dodon.

Sanduová (44), ekonómka a bývalá ministerka školstva, obvinila volebné úrady z nezrovnalostí. Mnohé volebné miestnosti boli podľa nej uzavreté skôr než bolo plánované.

Predvolebná kampaň v bývalej sovietskej republike sa niesla v duchu súboja medzi podporovateľmi užších vzťahov Kišiňova s Moskvou a tými, ktorí si želajú integráciu Moldavska s EÚ. Moldavsko patrí k najchudobnejším európskym štátom a prekonalo už celú sériu korupčných škandálov na najvyšších miestach.

Terajšie prezidentské voľby boli vôbec prvou priamou voľbou hlavy štátu v Moldavsku za posledných 20 rokov. Od roku 1996 moldavských prezidentov volil parlament. V ich kompetencii je vymenúvanie sudcov a určovanie zahraničnej politiky krajiny, ostatné dôležité rozhodnutia však potrebujú súhlas parlamentu.