Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zabil Iračana, ktorý si fotografoval búrku, dostal 38 rokov väzenia

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obhajca obžalovaného tvrdil, že spúšť stlačil niekto iný. Jeden z Nealonových priateľov ale dosvedčil, že strieľal Nealon.

Dallas 25. mája (TASR) - V prípade vraždy irackého imigranta v USA, zastreleného vo chvíli, keď fotografoval snehovú búrku, ktorú videl po prvý raz v živote, padol v utorok verdikt. Porota v štáte Texas vymerala 18-ročnému mladíkovi 38 rokov väzenia, informovala dnes agentúra AP.

Porota na okresnom súde v Dallase sa radila približne dve hodiny predtým, než zaznel verdikt nad Nykerionom Nealonom. V pondelok ho uznala za vinného z vraždy Iračana Ahmada Džumajlího.

Nealon čelil doživotiu za zastrelenie 36-ročného Ahmada Džumajlího, ktorý unikol násilnostiam v Iraku. V Dallase, kde sa stretol so svojou manželkou, bol iba 20 dní, keď sa stal obeťou vraždy. K činu došlo 4. marca 2015, keď si Džumajlí na parkovisku pred svojim bytom v Dallase fotografoval snehovú búrku.

"Nič už nemôže vrátiť Ahmada. Žiadny trest, mierny alebo tvrdý, ho nemôže priviesť späť. Ale cítia, že spravodlivosti bolo učinené zadosť," tlmočila pocity Džumajlího rodiny Alia Salemová z Rady pre americko-islamské vzťahy (CAIR).

Obhajca obžalovaného tvrdil, že spúšť stlačil niekto iný. Jeden z Nealonových priateľov ale dosvedčil, že strieľal Nealon. Okrem toho obžaloba uviedla, že Nealon krátko po čine pátral na internete po tom, ako čeliť obžalobe z vraždy a ako prežiť vo väzení.

Záznam z bezpečnostnej kamery zachytil situáciu, keď z neďalekého bytového komplexu utekajú štyria muži a jeden z nich drží pušku. Podľa vtedajšieho vyjadrenia polície Nealon povedal, že pátral po osobe, ktorá krátko predtým strieľala v byte jeho priateľky.

"Nepredpokladáme, že poznal pána Džumajlího. Nepredpokladáme, že poznal národnosť pána Džumajlího," uviedol vtedy hovorca dallaskej polície.