Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Svedkovia z bombového útoku v Osle vypovedali na súde

Obžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik (v strede) sa rozpráva so svojimi obhajcami Geirom Lippestadom (vľavo) a Vibeke Heinovou Baerovou (vpravo) počas šiesteho dňa súdneho procesu na súde v Oslo. Foto: TASR/AP

Neodvážil som sa pohnúť. Ležal som tam, vypľúval zuby a volal o pomoc, uviedol jeden zo svedkov.

Oslo 25. apríla (TASR) - V procese s nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom vypovedali dnes svedkovia bombového útoku v Oslo, ktorý si vlani v júli vyžiadal osem životov a vyše 200 zranených.

Breivik čelí obvineniam z odpálenia nálože vo vládnej štvrti nórskej metropoly a zo zastrelenia 69 ľudí na neďalekom ostrove Utöya.

Spomedzi svedkov vystúpil ako prvý Harald Fosker, ktorý zažil výbuch z 22. júla 2011 vo svojej kancelárii. Dostal silný zásah do tváre a hneď ho napadlo, že ide o teroristický útok.

"Neodvážil som sa pohnúť, keďže som sa obával, či nie je poškodená dlážka. Ležal som tam, vypľúval zuby a volal o pomoc," uviedol 67-ročný Fosker, ktorý pri explózii utrpel zranenia tváre, hlavy a zubov.

Okrem iného mal zlomenú sánku a početné zranenia očí, v dôsledku ktorých sa mu podstatne zhoršil zrak.

Po skončení Foskerovho svedectva pojednávanie súdu nakrátko prerušili pre problémy s televíznym prenosom procesu do ďalších 17 súdnych miestností po celom Nórsku.

Breivik podľa expertov pri útoku v Osle použil 950-kilogramovú nálož vyrobenú z umelého hnojiva, nafty a olova.

Desaťtisíce ľudí spievali pieseň na protest proti Breivikovi

Desaťtisíce ľudí sa zišli v Oslo, aby spevom protestovali proti Breivikovi.
Foto: TASR/AP Photo/Kyrre Lien/NTB Scanpix
Desaťtisíce ľudí sa dnes zišli v nórskej metropole Oslo, aby spevom piesne protestovali proti atentátnikovi Andersovi Breivikovi. Ďalšie tisíce sa k nim pripojili v mestách po celom Nórsku.

Napriek mrholeniu sa v blízkosti budovy súdu, kde prebieha proces s Breivikom, zhromaždilo asi 40.000 ľudí, aby podporili myšlienky ľudskej spolupatričnosti a multikulturalismu.

Účastníci protestu sa pochytali za ruky a spoločne zaspievali v Nórsku populárnu detskú pieseň "Deti dúhy", nórsku verziu skladby amerického folkového speváka Petea Seegera "My Rainbow Race". V speve ich viedol nórsky interpret piesne Lillebjörn Nilsen, ktorý demonštrantom odovzdal pozdravy od 93-ročného Seegera.

Breivik počas procesu túto skladbu s pohŕdaním označil za prostriedok vymývania mozgov a speváka Nilsena za marxistu infiltrovaného do kultúry.

Po dospievaní piesne sa dav vydal z námestia Youngstorget na pochod k budovu súdu, kde dnes pokračovalo pojednávanie s Breivikom výsluchom svedkov ním spáchaného bombového útoku v Osle z 22. júla 2011, ktorý si vyžiadal osem životov a vyše 200 zranených. Okrem toho 33-ročný pravicový radikál v ten istý deň zastrelil 69 ľudí na neďalekom ostrove Utöya.

Video: Breivika odvážajú zo súdu