Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V procese s Breivikom vypovedali tí, čo prežili streľbu

Anders Behring Breivik Foto: TASR/AP

Utekal som k lesu, keď som pocítil niečo ako silný tlak vzduchu na chrbte, a približne po 20 metroch som náhle skolaboval, povedal Lars Grönnestad.

Oslo 14. mája (TASR) - V procese s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom dnes po prvý raz vypovedali zranení pri Breivikovej vlaňajšej streľbe na ostrove Utöya, ktorá si vyžiadala 69 mŕtvych.

"Utekal som k lesu, keď som pocítil niečo ako silný tlak vzduchu na chrbte, a približne po 20 metroch som náhle skolaboval," povedal Lars Grönnestad. "Potom som si uvedomil, že som bol postrelený," dodal.

Grönnestad (20) zaspomínal, ako ťažko sa mu dýchalo a ako sa ukryl pod strom. Následne zavolal záchranku, kde mu povedali, aby si ľahol a zatlačil na ranu, aby obmedzil krvácanie. Dodal, že guľka mu prestrelila pľúca a rozbila dve rebrá.

Silja Kristianne Utengová (21) opísala, ako utrpela zásah do ruky, napriek tomu skočila do jazera a "plávala o život," kým ju nezachránila posádka člna.

Obaja svedkovia boli účastníci mládežníckeho tábora, ktorý na ostrove neďaleko Osla organizovala Strana práce.

Breivik priznal, že 22. júla 2011 uskutočnil dva útoky, bombový v Osle a strelecký na Utöyi, ktoré si vyžiadali 77 mŕtvych. Na procese však vyhlásil, že je nevinný. Pojednávanie sa začalo 16. apríla a má sa skončiť v júni.

Pri rozhodovaní súdu bude dôležité, či budú Breivika považovať za zodpovedného za svoje činy. Dva tímy psychiatrov prišli k protikladným záverom o jeho duševnom zdraví.