Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V prvých výsledkoch volieb v Keni vedie prezident Kenyatta

Kenský prezident Uhuru Kenyatta drží hlasovací lístok počas hlasovania v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Gatundu, severne od Nairobi 8. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Jeho hlavným vyzývateľom bol opozičný politik Raila Odinga.

Nairobi 9. augusta (TASR) - Úradujúci kenský prezident Uhuru Kenyatta vedie v predbežných výsledkoch volieb, v ktorých sa v utorok uchádzal o nové funkčné obdobie, pričom bol jeho hlavným vyzývateľom opozičný politik Raila Odinga.

Ústredná volebná komisia po zrátaní hlasov z takmer štvrtiny volebných miestností uviedla, že Kenyatta víťazí nad Odingom v pomere 55,4 ku 43,9 percenta. Na oznámenie konečných výsledkov je podľa zákona týždenná lehota, agentúra AP však s odvolaním sa na analytikov predpovedá, že sa tak stane oveľa skôr, a to v priebehu jedného alebo dvoch dní.

Necelých 20 miliónov zaregistrovaných voličov rozhodovalo v Keni o budúcom prezidentovi, ale aj o novom zložení parlamentu a obsadení ďalších významných postov. V celej krajine bolo zriadených 40.883 volebných miestností, pričom podľa polície i volebnej komisie hlasovanie prebiehalo väčšinou pokojne. V severnom regióne Turkana voľby predĺžili pre nepriaznivé počasie.

Kenyatta, 55-ročný syn prvého prezidenta Kene po vyhlásení nezávislosti od britskej koloniálnej vlády, sľuboval v kampani veľké projekty v oblasti infraštruktúry, pričom mnohé by podporila Čína. Navyše poukazoval na silný ekonomický rast v krajine počas svojho pôsobenia vo funkcii. Odinga (72), takisto syn vodcu v boji za nezávislosť, vystupoval ako zástanca chudobných a tvrdý kritik hlboko zakorenenej korupcie.