Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saharský piesok zaviaty do Európy je nebezpečnejší, než sa očakávalo

Ilustračná snímka Foto: R. Foley/M. Mirazón Lahr

V jeho nánosoch vedci z Talianska a Rakúska našli neočakávane početné a rozmanité mikroorganizmy, ako napríklad baktérie a plesne z púšte.

Trident/Innsbruck 11. apríla (TASR) - Prach zaviaty púštnymi búrkami zo Sahary do strednej Európy je možno nebezpečnejší, než sa dosiaľ predpokladalo. V jeho nánosoch vedci z Talianska a Rakúska našli neočakávane početné a rozmanité mikroorganizmy, ako napríklad baktérie a plesne z púšte.

"Keď sa udomácnia, mohli by predstavovať nebezpečenstvo," uviedol Tobias Weil, vedúci výskumného tímu zloženého z geológov, meteorológov a mikrobiológov. Vedci skúmali uplynulú zimu v Dolomitoch centimeter hrubú červenkastú vrstvu prachu, ktorú tam naniesla mimoriadne veľká púštna búrka vo februári 2014. O svojich zisteniach informovali v časopise Microbiome.

Najmä v zime by sa tieto častice mohli podľa štúdie nahromadiť vo vrstvách ľadu a snehu. Dôsledkami by mohlo byť vytlačenie miestnych druhov a zvýšené zdravotné riziko pre ľudí, zvieratá i rastliny. Výskumníci odporúčajú ďalšie skúmanie s cieľom lepšie zhodnotiť, aká veľká je táto hrozba, píše v dnešnom článku agentúra DPA.