Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V púštnom Turkménsku vysadili 472.000 stromov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Úrady tvrdia, že v krajine sa za uplynulých niekoľko rokov vysadilo približne 145 miliónov stromov, ale tieto informácie nie je možné overiť.

Ašchabad 6. novembra (TASR) - Turkménsko v rámci celoštátnej "zelenej kampane" vysadilo takmer pol milióna stromov za deň. Oznámilo to v pondelok, TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vládny ruskojazyčný denník Neutrálny Turkmenistan informoval, že v rámci "zelenej kampane" občania za jediný deň vysadili viac ako 472.000 ihličnatých, listnatých a ovocných stromov.

"V tento deň sa celá krajina vydala na ekologickú kampaň s cieľom zvýšiť zelené bohatstvo krajiny," uviedol denník.

Úrady tvrdia, že v krajine sa za uplynulých niekoľko rokov vysadilo približne 145 miliónov stromov, ale tieto informácie nie je možné overiť.

Podľa Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v Turkménsku je "extrémne vysoký" nedostatok vody. Ročný úhrn zrážok je miestami nižší ako 100 milimetrov a tri štvrtiny územia pokrývajú čierne piesky púšte Karakum.

Jeden z najväčších zavlažovacích projektov na svete, 1400 kilometrov dlhý kanál, privádza vodu cez púšť do hlavného mesta Ašchabad a zásobuje dôležité bavlníkové polia.

Turkménsky prezident Serdar Berdymuchamedov od nástupu k moci v minulom roku zintenzívnil kampaň na sebapropagáciu a propagáciu svojho otca, exprezidenta Gurbangulyho Berdymuchamedova. V celej krajine je preto množstvo ich portrétov, bilbordov, sôch a pomníkov.

Turkménsko je jednou z najuzavretejších krajín na svete, kde je zakázaná opozícia a vláda prísne kontroluje všetky sféry verejného života.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) so sídlom v Paríži zaraďuje Turkménsko na 176. miesto zo 180 v rebríčku slobody tlače. Americká mimovládna organizácia Freedom House (FH) označila túto krajinu za "represívny autoritársky štát, v ktorom sú politické práva a občianske slobody takmer úplne popreté".