Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V. Putin vyzýva štáty BRICS-u na spoločný postup proti sankciám USA

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Ruský prezident, ktorý sa zúčastní na summite BRICS-u, povedal, že vyzve Brazíliu, Čínu, Indiu a Južnú Afriku, aby vyvodili závery ohľadom sankcií uvalených na Rusko kvôli ukrajinskej kríze.

Moskva 15. júla (TASR) - Rusko chce s krajinami hospodárskeho zoskupenia rozvíjajúcich sa ekonomík, známeho pod skratkou BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika), uzavrieť dohodu o opatreniach, ktoré by zabránili "sankčným útokom" zo strany Spojených štátov, ktorými USA šikanujú krajiny nesúhlasiace s ich politikou.

Napísala o tom v noci na dnes agentúra Reuters, analyzujúca najnovšie vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina pre agentúru ITAR-TASS.

Putin, ktorý sa dnes a v stredu - v závere svojej cesty po Latinskej Amerike - zúčastní na summite BRICS-u v brazílskom meste Fortaleza, povedal, že vyzve Brazíliu, Čínu, Indiu a Južnú Afriku, aby vyvodili závery ohľadom sankcií uvalených na Rusko kvôli ukrajinskej kríze.

"V poslednom čase bolo Rusko vystavené sankčnému útoku zo strany Spojených štátov a ich spojencov. Mali by sme spoločne uvažovať o systéme opatrení, ktoré by pomohli zabrániť šikanovaniu krajín, nesúhlasiacich s niektorými zahranično-politickými rozhodnutiami Spojených štátov a ich spojencov," povedal Putin bez uvedenia ďalších podrobností.