Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Americké vojenské zásahy v cudzine sú alarmujúce, vyhlásil V. Putin

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Podľa ruského prezidenta rastúci počet miliónov ľudí nevidí USA ako vzor pre demokraciu, ale ako krajinu, ktorá sa spolieha iba na hrubú silu.

Washington 12. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin považuje za alarmujúce, že vojenské zásahy do vnútorných konfliktov v cudzích krajinách sa stali pre Spojené štáty samozrejmosťou. Napísala to dnes agentúra AP.

V článku, ktorý v stredu zverejnil americký denník The New York Times na svojej webovej stránke, ruský prezident vyjadril pochybnosti o tom, že by tieto zásahy boli z dlhodobého hľadiska v záujme USA. Dodal, že rastúci počet miliónov ľudí po celom svete nevidí Spojené štáty ako vzor pre demokraciu, ale ako krajinu, ktorá sa spolieha iba na hrubú silu.

Putin v článku zopakoval svoje tvrdenie, že chemické zbrane v Sýrii minulý týždeň nepoužila vláda prezidenta Bašára Asada, ale povstalci.

Ruský prezident tvrdí, že podporuje dostať sýrske chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu.


Putin varuje pred dôsledkami vojenskej akcie v Sýrii

Vladimir Putin and Barack Obama
Foto: TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin sa prostredníctvom článku pre denník New York Times obrátil na americký ľud, aby mu tlmočil názory Ruska na súčasné dianie vo svete a situáciu v Sýrii.

V článku privítal záujem prezidenta USA Baracka Obamu o pokračovanie dialógu s Ruskom o Sýrii. Zdôraznil, že ak sa podarí vyhnúť sa použitiu sily, zlepší to atmosféru v medzinárodných vzťahoch a posilní vzájomnú dôveru. Ak sa to podarí, "bude to náš spoločný úspech a otvorí to cestu k spolupráci v ďalších dôležitých oblastiach".

Putin prízvukoval, že Spojené štáty, Rusko i ďalšie krajiny musia využiť pripravenosť sýrskej vlády dať pod medzinárodnú kontrolu svoj chemický zbrojný arzenál a jej súhlas s jeho likvidáciou. "Súdiac podľa vyhlásenia prezidenta Obamu v tom Spojené štáty vidia istú alternatívu, ktorá umožní zdržať sa útoku," napísal Putin.

Ruský prezident dôrazne upozornil, že vojenská akcia v Sýrii by mohla zmariť mnohostranné úsilie na riešenie problémov s iránskym jadrovým programom, ako aj rozuzlenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a viesť k ďalšej destabilizácii na Blízkom východe a v severnej Afrike.

"Potenciálny úder Spojených štátov proti Sýrii, napriek silnému nesúhlasu mnohých krajín a najvplyvnejších politických a náboženských vodcov, vrátane pápeža, bude mať za následok ešte viac nevinných obetí a eskaláciu, prípadne aj rozšírenie konfliktu ďaleko za hranice Sýrie," napísal Putin.

Podľa Putina fakt, že v Sýrii boli v občianskej vojne použité chemické zbrane, nikto nespochybňuje. "Sú však dôvody predpokladať, že to urobila nie sýrska armáda, ale opozičné sily," uviedol. Cieľom bolo vyprovokovať intervenciu jej silných podporovateľov zo zahraničia, ktorí by v takom prípade boli na strane fundamentalistov. Putin sa domnieva, že nemožno ignorovať ani najnovšie správy o tom, že sýrski povstalci pripravujú ďalší chemický útok - tentoraz na Izrael.

Ruský prezident v článku adresovanom americkým občanom zdôraznil, že v Sýrii sa nebojuje za posilnenie demokracie, ale ide o ozbrojený boj medzi vládou a povstalcami v krajine, kde žijú príslušníci mnohých konfesií.

"Obhajcov demokracie tam nie je až tak mnoho, zato extrémistov všetkých druhov a bojovníkov al-Káidy je na strane opozície nadostač," konštatoval. "Práve vnútorná konfrontácia, ktorú od samého začiatku posilňovali dodávky zbraní zo zahraničia pre opozíciu, tak vyústila do jedného z najkrvavejších konfliktov na svete," tvrdí v článku Putin.

Putin varoval pred vojenskou akciou bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN a zdôraznil, že "musíme prestať hovoriť jazykom sily." Použitie sily podľa Putina ukázalo svoju neefektívnosť a nezmyselnosť. Ako príklad uviedol Afganistan, kde "nikto nemôže predvídať vývoj po odchode medzinárodných jednotiek". Líbya je podľa neho rozštiepená na zóny záujmov kmeňov a klanov a v Iraku pokračuje občianska vojna. Putin pripomenul, že aj v samotných Spojených štátoch mnohí ľudia vnímajú analógiu medzi Sýriou a Irakom a "pýtajú sa, načo opakovať staré chyby".

Ako informoval ruský spravodajský server Gazeta.ru, nemenovaný zdroj v Bielom dome na margo Putinovho článku a najnovších iniciatív Ruska ohľadom Sýrie uviedol, že Rusko sa musí zasadiť za realizáciu svojho plánu na odzbrojenie sýrskeho režimu.

"(Putin) predložil plán. Teraz je to na ňom. (...) Plne sa angažoval za odzbrojenie Sýrie a potenciálne je to lepšie ako vojenský úder..., ktorý by neumožnil zbaviť sa úplne chemických zbraní. Teraz je to jeho (Putinov) problém: on musí splniť, čo sľúbil," dodal zdroj Bieleho domu.

Pokiaľ ide o Putinovu kritiku nedávneho Obamovho výroku o výlučnosti amerického národa, zdroj Bieleho domu uviedol, že sa "netýka podstaty veci". Vo svojom článku pre New York Times totiž Putin upozornil, že "je veľmi nebezpečné podporovať ľudí, aby sa považovali za výnimočných".

Obama vo svojom utorkovom prejave k národu povedal, že požiadal Kongres odložiť hlasovanie, ktoré malo odobriť jeho plán na vojenskú akciu v Sýrii, aby pri riešení situácie dostala ešte šancu diplomacia, keďže Rusko predostrelo návrh, aby sýrsky režim odovzdal svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu.

Rusko je najsilnejším spojencom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v občianskej vojne, v ktorej za vyše dva roky prišlo o život viac ako 100.000 ľudí. Spolu s Čínou Rusko na pôde OSN zablokovalo tri rezolúcie, ktoré mali vyvinúť na Asada nátlak, aby sa vzdal použitia sily a riešil krízu v krajine pokojnou cestou.

Sýrska vláda v utorok prijala ruský návrh a Rusko ho spolu s partnermi začalo konkretizovať. Sýrski povstalci ruský plán zamietli, pričom povstalecká Slobodná sýrska armáda označila návrh za "manéver".

Politický koordinátor najvyššieho vojenského velenia Slobodnej sýrskej armády zdôraznil, že povstalci odmietajú akékoľvek sľuby sýrskeho režimu, ktorý podľa nich len klame.

"Myslíme si, že sýrsky režim sa iba pokúša získať čas... teraz, keď cíti medzinárodný tlak," uviedlo najvyššie vojenské velenie povstalcov.