Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku našli v mraziarenskom kamióne desiatky migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Migranti zomreli na udusenie v Maďarsku. Štyria prevádzači - Afganec a traja Bulhari - boli odsúdení a uväznení.

Viedeň 16. septembra (TASR) - Desiatky migrantov vrátane detí našli ukrytých v mraziarenskom kamióne, informovala v stredu rakúska polícia po tom, čo zatkla podozrivého člena siete pašerákov ľudí cez Európsku úniu. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

Prípad pripomenul tragédiu z augusta 2015, keď sa v zadnej časti mraziarenského vozidla, odstaveného a opusteného na krajnici pri rakúskej obci Parndorf neďaleko slovenských hraníc, našlo 71 rozkladajúcich sa tiel. Išlo o migrantov pochádzajúcich z Iraku, Sýrie a Afganistanu.

Migranti zomreli na udusenie v Maďarsku. Štyria prevádzači - Afganec a traja Bulhari - boli odsúdení a uväznení.

Rakúska polícia uviedla, že v novom prípade minulý týždeň zadržali 38 ľudí zo Sýrie, Iraku a Turecka vrátane šiestich maloletých. Polícia ich zachytila po zastavení vozidla pri ceste v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

Migranti povedali, že sa "báli, že počas cesty z Rumunska cez Maďarsko zomrú, a trpeli nedostatkom kyslíka". Polícia to napísala v oznámení, ale neuviedla, kam mraziarenský kamión smeroval.

Niekoľkým pasažierom - ktorí za cestu zaplatili od 6000 do 8000 eur - sa podarilo ujsť do blízkych polí, keď vozidlo zastavilo pri hlavnej ceste. Svedkovia následne zalarmovali úrady.

Zatknutý bol aj 51-ročný vodič, turecký občan žijúci v Rumunsku.

"V súčasnosti zažívame nárast v pašovaní ľudí," povedal policajný predstaviteľ Dolného Rakúska Omar Haijawi-Pirchner. Dodal, že vyšetrovanie sa zameriava na "rozbitie" spomínanej prevádzačskej siete, aby "nedochádzalo k ďalším zločinom".

Tragédia z roku 2015 otriasla medzinárodnou verejnou mienkou a prispela k dočasnému otvoreniu európskych hraníc pre státisíce uchádzačov o azyl.

Rakúsko, od roku 2017 riadené konzervatívnym kancelárom Sebastianom Kurzom, výrazne sprísnilo pohraničné kontroly a odmieta už prijímať utečencov.