Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku odročili proces s Čečencom obžalovaným z členstva v IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na mobilnom telefóne mal okrem iného záznamy popráv IS a džihádistické bojové vystúpenia, ku ktorým povedal, že ich tam mal zo záujmu.

St. Pölten 22. mája (TASR) - Na Krajinskom súde v St. Pöltene odročili dnes na 26. júna proces, v ktorom sa 22-ročný Čečenec zodpovedá z členstva v teroristických organizáciách Islamský štát (IS) a Kaukazský emirát.

Obžalovaný svojho času s falošnou identitou vycestoval z Rakúska do Francúzska, aby sa tam kontaktoval s radikálnymi islamistickými zoskupeniami. Navyše mal na webe umiestniť propagandistický materiál a v marci napadnúť príslušníka väzenskej stráže v justičnom zariadení vo Viedni-Josefstadte.

Čečenec sa však vo všetkých bodoch obžaloby považuje za nevinného.

Podľa vlastných slov v Rakúsku, kde s matkou a mladším bratom žil v dolnorakúskom okrese Lilienfeld, nedostal pozitívnu odpoveď na žiadosť o azyl, preto sa pokúsil o čosi podobné vo Francúzsku. Na sklonku novembra 2016 vycestoval do Švajčiarska, kde niekoľko dní strávil v Zürichu. Na ceste vlakom do Francúzska ho odhalili ako čierneho pasažiera bez platného cestovného lístka, tamojšej polícii povedal, že chcel do Belgicka. Dnes to v súdnej sieni korigoval slovami, že jednoducho chcel preč, cieľovú destináciu údajne nemal. Začiatkom decembra požiadal vo Francúzsku o azyl a ocitol sa v záchytnom zariadení pre utečencov.

Na margo umiestnení propagandistických vecí na webe uviedol, že nevie, prečo to urobil, na mobilnom telefóne mal okrem iného záznamy popráv IS a džihádistické bojové vystúpenia, ku ktorým povedal, že ich tam mal zo záujmu, nie však preto, že by sa chcel pripojiť k IS.

Matka a súrodenec obžalovaného, o ktorom sa predpokladá, že chcel bojovať v Sýrii, respektíve pripraviť teroristické útoky v Európe, pripustili, že sa ich blízky zmenil po pobyte za mrežami, a to aj opticky. Nechal si narásť bradu a zaoberal sa konfliktom v Sýrii, ako aj džihádistami z IS, čo však samotný Čečenec poprel. Mladší brat hovoril o tom, že sa správa komicky, počúval arabské songy, kým matka hovorila o synovej psychickej nestabilite.