Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku podnikli razie súvisiace s protidemokratickou skupinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Niektorí členovia hnutia sú podozriví zo spáchania zločinov proti štátu a zo zverejňovania vyhrážok.

Viedeň 26. júla (TASR) - Rakúska spravodajská služba v stredu podnikla razie v ôsmich domoch v rámci vyšetrovaním 41 podozrivých osôb vnímaných ako hrozba pre demokraciu, informovalo ministerstvo vnútra vo Viedni. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Razie v piatich rakúskych spolkových krajinách boli zamerané proti členom hnutia "Bundesstaat Preussen" (Federálny štát Prusko). Cieľom hnutia je narušiť chod verejnej správy podávaním neodôvodnených sťažností a zdržiavaním súdneho konania, dodalo ministerstvo.

"Podvratné spolky predstavujú značné ohrozenie hodnôt a slobôd v našej krajine," povedal riaditeľ rakúskej domácej spravodajskej služby Omar Haijawi-Pirchner. Vysoký počet podozrivých jasne ukazuje, že hrozbu zo strany tejto skupiny treba brať vážne, uviedol riaditeľ.

Niektorí členovia hnutia sú podozriví zo spáchania zločinov proti štátu a zo zverejňovania vyhrážok.

Rakúske hnutie "Bundesstaat Preussen" je podľa vyšetrovacích orgánov napojené na hnutie Reichsbürger v Nemecku, ktoré odmieta legitimitu Nemeckej spolkovej republiky a preto jeho členov sleduje nemecká spravodajská služba.

Posilnenie protidemokratických organizácií nastalo najmä počas pandémie koronavírusu a súvisiacich obmedzení. Tieto organizácie preto spochybňujú zákonnosť vlád v oboch krajinách.