Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V Ramalláhu došlo k potýčkam medzi Abbásovými kritikmi a políciou

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás počas stretnutia 13. októbra 2023 v jordánskom Ammáne. Foto: TASR/AP

Polícia proti demonštrantom zasiahla aj s použitím slzotvorného plynu.

Ramalláh 17. októbra (TASR) - Palestínske bezpečnostné zložky v utorok večer rozohnali protestnú akciu, na ktorej sa v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu zišli stovky odporcov palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Ako informovala agentúra AFP, účastníci zhromaždenia ostro kritizovali Abbásovu nečinnosť vo vzťahu k útokom izraelskej armády na pásmo Gazy a na palestínske militantné hnutie Hamas a žiadali jeho odstúpenie. Polícia proti demonštrantom zasiahla aj s použitím slzotvorného plynu.

K potýčkam v Ramalláhu došlo krátko po tom, čo ministerstvo zdravotníctva v pásme Gaze, kde vládnu militanti z hnutia Hamas, informovalo, že pri údajnom izraelskom útoku na nemocnicu v Gaze, kam sa uchýlili nútene evakuovaní ľudia, zahynulo najmenej 200 ľudí.

Abbás v reakcii na výbuch v Gaze vyhlásil na palestínskych územiach trojdňový smútok.

Izraelská armáda vo svojom najnovšom vyhlásení uviedla, že na základe analýzy informácií izraelských tajných služieb výbuch v nemocnici v Gaze spôsobila raketa vystrelená Palestínskym islamským džihádom, ktorá mala zasiahnuť Izrael, ale dopadla na palestínskom území, v blízkosti nemocnice.