Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V rámci zásahu proti médiám v Azerbajdžane zadržali ďalšiu novinárku

na snímke letí vrtuľník pri dominante hlavného mesta v Baku. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne skupiny dlhodobo obviňujú Azerbajdžan z potláčania opozičných médií a nezávislej novinárčiny.

Baku 15. januára (TASR) - Azerbajdžanské úrady nariadili v pondelok na vyše dva mesiace zadržanie reportérky popredného portálu Abzas Media. Od novembra už úrady nariadili zadržania najmenej desiatich novinárov tohto portálu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Prokuratúra obvinila Elnaru Gasimovovú a piatich ďalších reportérov portálu z pašovania peňazí do Azerbajdžanu. Toto obvinenie bolo podľa niektorých proti nim vznesené za investigatívnu prácu.

Súd v pondelok nariadil zadržanie Gasimovej na dva mesiace a 17 dní za pašovanie, uviedol pre AFP novinárkin právnik. "Vyšetrovatelia neuviedli dôvod pre jej zadržanie, iba povedali, že keby ostala na slobode, mohla by ovplyvňovať iných ľudí z prípadu," povedal právnik.

Ľudskoprávne skupiny dlhodobo obviňujú Azerbajdžan z potláčania opozičných médií a nezávislej novinárčiny. V krajine od roku 2003 vládne prezident Ilham Alijev. Od vlaňajšieho novembra bolo zadržaných najmenej deväť novinárov portálu Abzas Media, traja z internetového kanálu Kanal 13 a nezávislý reportér z Kanalu 11.

Ľudskoprávne skupiny zadržania namierené proti niekoľkým nezávislým médiám označili za zintenzívnenie dlhotrvajúceho obmedzovania slobody médií. Amnesty International v decembri označila obvinenia novinárov za "falošné".