Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V referende podľa prvých výsledkov schválili opatrenia proti zločinu

Volička označuje otázky na hlasovacom lístku referenda, ktoré navrhol ekvádorský prezident Daniel Noboa, aby schválil nové bezpečnostné opatrenia zamerané na potlačenie zločineckých gangov, v ekvádorskom meste Quito 21. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Drvivá väčšina Ekvádorčanov uviedla možnosť "áno" pri deviatich otázkach, ktoré zahŕňali sprísnenie opatrení.

Quito 22. apríla (TASR) - Obyvatelia Ekvádora v referende schválili sprísnenie opatrení v boji proti organizovanému zločinu. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AP a AFP, ktoré sa odvolávajú na prvé výsledky nedeľňajšieho hlasovania.

Drvivá väčšina Ekvádorčanov uviedla možnosť "áno" pri deviatich otázkach, ktoré zahŕňali sprísnenie opatrení. Odmietli len dva z celkového počtu 11 návrhov, ktoré obsahovali hospodárske opatrenia. Tieto predbežné výsledky oznámila predsedníčka ekvádorskej Národnej volebnej rady (CNE) Diana Atamaintová.

Ekvádor v poslednom období zaznamenal nárast prejavov násilia. Počas uplynulého týždňa boli zabití starostovia dvoch miest a zbrojení útočníci v nedeľu zastrelili riaditeľa väznice na západe krajiny.

Hlasujúci v nedeľňajšom referende sa vyjadrovali k 11 otázkam vrátane posilnenia právomocí armády voči zločinu, prísnejšej kontrole zbraní a zvýšenia trestov za trestné činy spojené s obchodovaním s drogami.

V Ekvádore dodnes platí výnimočný stav, ktorý v januári vyhlásil tamojší prezident Daniel Noboa. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar, známy pod prezývkou Fito. Vo viacerých väzniciach následne vypukli nepokoje.

Noboa zároveň vydal dekrét, v ktorom označil 22 zločineckých skupín za teroristické organizácie a vojenské ciele.