Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan a jeho prívrženci už oslavujú, opozícia výsledky spochybňuje

Prívrženci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana oslavujú výsledok referenda v uliciach Istanbulu Foto: TASR/AP

Opozícia chce dať prepočítať 37 percent hlasov, hovorí o podvodoch.

Istanbul 16. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zablahoželal dnes telefonicky premiérovi Binalimu Yildirimovi k "víťazstvu" v referende. Informovala o tom turecká štátna agentúra Anadolu s tým, že Erdogan už telefonicky pogratuloval aj ďalším z popredných podporovateľov ústavných zmien, o ktorých sa hlasovalo v dnešnom referende.



Podľa agentúry AP už v Istanbule búrlivo - ohňostrojmi - oslavujú aj Erdoganvi prívrženci, zatiaľ čo dve opozičné strany čiastkové výsledky spochybnili a žiadajú prepočítanie hlasov.

Na základe doposiaľ sčítaných viac ako 99 percent odovzdaných hlasov podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,35 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami naopak nesúhlasí 48,65 percenta Turkov, čo vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej webstránke.




Víťazstvo zástancov ústavných zmien v tureckom referende deklaroval už aj turecký premiér Binali Yildirim, ktorý sa im prihovoril z balkóna centrály svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare a povedal, že podľa neoficiálnych konečných výsledkov v referende zvíťazili.

Pri centrále AKP v Ankare sa zhromaždilo okolo 3000 ľudí, ktorí mávali tureckými vlajkami a volali na slávu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, informovala agentúra AP.

Víťazstvo v dnešnom referende už medzičasom deklaroval aj Devlet Bahčeli, predseda tureckej opozičnej ultranacionalistickej Strany národného hnutia (MHP), ktorá v plebiscite podporovala Erdoganovu AKP.

"Naši ušľachtilí občania prišli k voľbám s obrovskou zrelosťou a svojou slobodnou vôľou súhlasili s prechodom (Turecka) k prezidentskému systému," povedal Bahčeli, ktorého citovala štátna agentúra Anadolu. "Jedná sa o veľmi významný úspech," uviedol ďalej líder MHP a odporcov v referende navrhovaných zmien vyzval, aby víťazstvo tábora Erdoganových prívržencov uznali.



Bahčeli dodal, že Turecko dnešnou voľbou odmietlo "nátlak, vydieranie a hrozby", ktorými mu podľa jeho slov zvyšok sveta dával najavo, že si neželá úspech tureckého referenda o ústavných zmenách.

Výsledky tureckého referenda už za dostatočné pre víťazstvo zástancov ústavných zmien označil turecký vicepremiér Veysi Kaynak pričom uviedol, že budú dôležitým faktorom pre ďalšie rokovanie s Európskou úniou.

"V niektorých provinciách sme nedosiahli množstvo očakávaných podporných hlasov," povedal Kaynak z tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Ďalej však uviedol, že AKP bude brať na zreteľ aj množstvo odporcov ústavných zmien.

"Naša strana si chce získať srdcia všetkých občanov. To je našim cieľom," dodal Kaynak.

Mustafa Akiš, poradca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, novinárom v Ankare povedal, že očakáva víťazstvo prívržencov reformy ústavy. "Výsledok je vo všetkých ohľadoch legitímny a demokratický," uviedol. Tí, ktorí boli za alebo proti, mali podľa neho možnosť vyjadriť sa prostredníctvom médií a na stretnutiach s voličmi. "Myslím, že mali rovnaké príležitosti. Nevidel som žiadne nezrovnalosti," konštatoval.

Opozícia výsledky spochybňuje

Proti čiastkovým výsledkom už vyjadrila námietku turecká opozičná Republikánska ľudovej strany (CHP). Jej zástupca v ústrednej volebnej komisii Mehmet Hadimi Yakupoglu povedal, že v referende bolo zrátaných oveľa menej hlasov, ako uvádza na svojej stránke práve štátna agentúra Anadolu, pričom to označil za manipuláciu.

Podpredseda CHP Erdal Aksünger podľa denníka Hürriyet avizoval, že jeho strana bude požadovať prepočítanie 37 percent hlasov odovzdaných v referende. Rovnako sa chce zachovať aj prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP).

Ústredná volebná komisia predtým oznámila, že akceptuje aj hlasovacie lístky a obálky, ktoré nemajú jej pečiatku. Stalo sa tak preto, že niektoré okresné volebné komisie odovzdali voličom neopečiatkované hlasovacie lístky a obálky.

V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Turci, žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla.

Turecká volička hádže do urny hlasovací lístok počas hlasovania v referende o ústavným zmenách vo volebnej miestnosti v Ankare 16. apríla 2017.
Foto: TASR/AP