Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V rokovaniach Grécka s veriteľmi nastal výrazný pokrok

Bez popisu Foto: TASR

To signalizuje pokrok v dlhých rokovaniach o odblokovaní finančnej pomoci pre krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Atény 27. mája (TASR) - Grécko a jeho veritelia začínajú pracovať na návrhu dohody na technickej úrovni, uviedol grécky vládny zdroj. To signalizuje pokrok v dlhých rokovaniach o odblokovaní finančnej pomoci pre krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bruselská skupina podľa zdroja dnes začala procedúry smerujúce k vypracovaniu návrhu technickej dohody. Dodal, že grécky premiér Alexis Tsipras je v neustálom kontakte s ostatnými lídrami, aby sa dohoda mohla úspešne dokončiť.

Grécky vládny zdroj tvrdí, že súčasťou dohody nebude zníženie platov a dôchodkov a bude obsahovať reformu dane z pridanej hodnoty (DPH) a nižší cieľ týkajúci sa primárneho rozpočtového prebytku v prvom roku.

To signalizuje výrazný pokrok v rokovaniach s Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Zdroje blízke veriteľom však zatiaľ žiadny progres nepotvrdili.

Grécky zdroj tiež naznačil, že EÚ a MMF majú zatiaľ rozdielne názory na podobu konečnej dohody. "Problémom zostáva rozdielny postoj inštitúcií. Ak by nebol potrebný súhlas MMF, dohoda by sa už uzavrela."