Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V roku 2014 prišlo do EÚ 274.000 migrantov, najmä z moslimských krajín

Ilegálni imigranti pri bráne zadržiavacieho strediska na gréckom ostrove Samos v Egejskom mori. Foto: TASR/AP

Počet nelegálnych prisťahovalcov do Európskej únie sa v roku 2014 takmer strojnásobil v porovnaní s rokom 2013. Uviedla to dnes Agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach EÚ.

Brusel 4. marca (TASR) - Počet nelegálnych prisťahovalcov do Európskej únie sa v roku 2014 takmer strojnásobil v porovnaní s rokom 2013. Uviedla to dnes Agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach EÚ (FRONTEX), ktorá má sídlo vo Varšave.

"Asi 274.000 nelegálnych prisťahovalcov vstúpilo do EÚ v roku 2014, v porovnaní s počtom mierne nad 100.000 v roku 2013. Ide o obrovský nárast, takmer o 180 percent," uviedla hovorkyňa agentúry Ewa Moncureová.

Podľa jej slov najpočetnejším etnikom prekračujúcim hranice EÚ boli Sýrčania, za čo môže štyri roky trvajúci vojnový konflikt, ktorý zničil a rozvrátil túto krajinu.

FRONTEX uvádza, že existuje viacero dôvodov pre dramatický nárast prisťahovalcov - vojnová situácia v Sýrii, nepokoje v Eritrei, Južnom Sudáne a Konžskej demokratickej republike, udalosti v Iraku, kde vyčíňajú radikálni moslimovia z Islamského štátu, ako aj stav nezákonnosti v Líbyi, kde proti vláde bojujú radikálne moslimské milície.

Moncureová upozornila, že najmä v Líbyi boli vytvorené ideálne podmienky na pôsobenie pre pašerákov ľudí, ktorí tam beztrestne vykonávajú svoju činnosť.

"Vývoj udalostí, za ktoré môže Islamský štát, tiež zohral svoju úlohu pri explózii počtu žiadateľov o azyl na území EÚ za posledný rok," uviedla Moncureová. Spresnila, že ide o utečencov, ktorí sa snažia do Európy dostať cez Stredozemné more.

Najnovšia štvrťročná správa agentúry FRONTEX uvádza, že v období od októbra 2013 do septembra 2014 viac ako 230.000 imigrantov vstúpilo nelegálne do EÚ, z toho okolo 190.000 prišlo po mori.

Najväčšiu skupinu prisťahovalcov do EÚ vlani tvorili občania Sýrie (vyše 58.600), potom utečenci z Eritrey.